Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Thursday, December 30, 2010

> emel untuk aina

KHAMIS,30.12.2010
Location : Manglanore,India
Time : 3.33p.m

seperti mana yang tertera di atas..pada waktu dan tika itu,alun tengah sedap membuat kilang tahi mata (tidur la)..bangun2 saja,terus pergi ke arah laptop yang tak reti2 untuk ditutup..jangan tiru perangai alun yang suka membazir elektrik ni ya..sambil menguap,terus sahaja meng'check' emel yang masuk..eh2,aina bagi mesej..

babe,malaysia menang..aku dah kirim salam kat abang2 ko yang berjuang kat padang 2..

laa,banyak 2 aje ke mesej dari aina?alun kat cni punyalah tunggu tuk berita yang bez2 tapi bagi cekonet 2 aje mesejnya..hua3..mesti aina tengah buzy..argh..miss u so much aina..alun kat cni agak letih selepas 17+ jam berada dalam airbus a.k.a aeroplane ni..hu5..usha2 pramugari yang bez2..hik2..

terus sahaja jari jemari ni mengetip dan membalas emel aina..

assalammualaikum..
adindaku aina yang dikasihi..terharu bangat apabila mengetahu malaya menang..ni adalah penebusan mereka semasa sukan sea di guangzhou 2010 ri 2...tahniah wat skuad malaya...bangga jadi rakyat malysia...babe,asal pendek sangat emel kali ni?sedang berduka ka?meh cni cer kat alun..alun sedia mendengar...tau x,rasa kematu segala urat dan sendi di badan ni..masa sampai,alun terus cari nurul iman dan ayat pertama yang iman cakapkan kat alun, 'alun,ko dah hitam'..babe,alun dah hitam ka?hitam coz banyak melepak dengan aina masa balik ipoh ri 2..len kali,ajak alun lepak kat tempat yang redup2..hua3...seperti biasa,sampai aje,kemas barang..usunglah beg..5 tahun lagi,kita jumpa ye..
luahan rasa alun..
aina,alun tersa la dengan kawan2 masa jumpa ri 2..janganlah cakap bahawa satu masa nanti alun akan menjadi seorang manusia yang sombong...xsuka dengar statement 2..doakan semoga alun tetap alun yang sama seperti dahulu..alun xnak jadi budak sombong!jangan cakap cam 2...
jangan nangis2 agi bila alun xda..xmau tau!relax,i will always be beside u!insyaallah semua nasihat aina, alun ingat k..
sampai cni aje..nak petik gitar dan gesek biola...
assalammualaikum...

2 aje emel tuk aina..tetap setia menunggu tuk chit chat dengan aina..
fatimahdin_5734
aishahdin_5734
alun5734

Friday, December 24, 2010

> miss or missing?

RABU,22.12.2010

Location : Riverfront Ipoh
Time : 10.25 pm

seperti mana yang dilihat pada hari dan tarikh tersebut..ia adalah perjumpaan antara dua orang sahabat..
aina and alun..ada2 sahaja hal,masalah,cerita dan lain2 yang ingin digebangkan tapi nampaknya ia lebih menjerumus kepada alun..hua3...

aina : uik..aku tak pernah tengok ko se'happy' cam ni..aku happy tengok ko cam ni..

alun : habis 2?nak tengok aku sadis saja?tak da masa aku nak cengeng2 cam ko..layan perasaan yang..he5..(satu cubitan hinggap di pinggangku..sesungguhnya,aina ni tangan ketam)

aina : hoi,asal dengar lagu sixth sense,tangkap lentok..yang peliknya,suma lagu sentimental sixth sense..tak bisa memilihmu,khatimah cinta,menyesal,sepi n...e,macam2 la..

alun : habis 2,yang 2 yang sedap..xkan r ko nak aku dengar yang heavy rock?jap ag bingit tlinga ko!cukup2lah aku meminati akon...akon yang ireng..

aina : kutuk akon?

alun : x..tapi 2 adalah hakikat..gpun,lirik lagu akon cam kene aje dengan life aku..

aina : asal ni?termenung?

alun : xda la..

aina : alun..thanx..cuti kali ni bermakna tuk aku..thanx temankan aku..follow aku walaupun aku tau yang ko 2 penat..after dis,ko dah nak balik sana..ko nak usung beg..bila lagi aku leh junpa ko?

alun : relax,dun sad..aku tetap ada..lagi 5 tahun ko jumpa la aku..tuk ko,thanx kemaskan barang2 aku cuma tolong jaga 'fail merah' aku 2 seperti mana aku sayangkan fail 2 dan pemiliknya..

aina : i will but can i ask u 1 question?

alun hanya mengganguk..

aina : napa ko x poskan fail merah 2 kepada pemiliknya?yela,orang lain punya barang ko poskan..sorry kalo soalan ni wat ko sentap..

alun hanya teresnyum..

alun : coz aku sayangkan pemilik fail merah 2..kenangan dengan dia kuat sangat..jangan tanya lebih2 antara aku dan fail merah 2,cukup sekadar ko tahu aku sayangkan dia..

aina : ok tapi xda rasa nak jumpa sama dia?bagitau benda yang betul?

alun : xda apa yang nak dibetulkan..lebih baik xtahu daripada tahu..

aina : perli aku?sori aku bawa ko jumpa doktor hari 2..

alun : nevamind..small matter..

aina : bila ko xda,aku mesti rasa kehilangan..ko yang giler2..

alun : relax r...

aina : kazen ko tau yang kita ni jumpa?

alun : x..napa?

aina : xdalah..sebab aku,korang cam dah x rapat...mayb,kazen ko cemburu ko slalu habiskan masa dengan aku..

alun : xpa,pasal dia nanti,aku uruskan..aina,piala suzuki aff untuk final aku xdapat temankan ko..al-maklumlah..aku dah xda..so,pergi sendiri..

aina : yap2...ko xda tuk temankan aku..selamat mengusung beg...ri 2,masa kat bukit jalil,enjoy tengok ko..malaysia versus vietnam..

alun : enjoy ke?mana ada..amri yahya,jersi nombor 17 x jaringkan gol..xmasyuk la..

aina : xhabis2 dengan amri..

alun : t,malaysia berjumpa dengan indonesia,ko kirim salam kat amri yahya..pas2,kirim salam kat amirulhadi,jersi nombor 21..untuk kapten,safiq,ko ushakan tuk aku..

aina : alun curang..ramainya..

alun : hoi,xramai..3 orang aje...len r kalo ada kembar 2..kembar 'aidiladha'..

aina : ngok ngek punya kepala...yela2..

alun : doakan malaysia menang,hope amri dapat jaringkan gol n doakan aku selamat sampai..aku sampai t,aku emel sama ko..

aina : tahun baru dah nak dekat..azam tahun baru?

alun : misi mencari cinta!macam2 cinta yang aku nak cari..macam2 benda aku nak wat..

aina : ok...sure miss u a lot dengan aktiviti2 ko yang adventure 2..ngat ag sama pangkat ko,'kakak adventure'?

alun : yup!2la aku..aiana,miss me?miss or missing?

aina : both!

terdiam,terpana dan terbata..aina,makacih jadi kawan alun,dengar prob alun..ada umur,alun jumpa t lagi dengan ko..tunggu lagi 5 tahun..janji!selamt mengusung beg tuk alun...all da bez n gud luck!
fatimahdin_5734
aishahdin_5734
alun5734

Tuesday, December 21, 2010

> perjalanan

biarpun kita bertuan,
kit tetap bertuhan,
biarpun kita mereka-reka,
kita tetap ciptaan,
apalah kita menjadi tuan,
sedangkan kita tetp hamba,
apalah guna mengangkat kepala,
sedangkan sujud ditempatnya,
lihatlah di dalam diri,
peperangan ada di sana,
tempat kita dimana?
kalau bukan disitu,
gelap dan sempit,
dan fitnahnya teramat dahsyat,
perjalanan yang jauh terasa perit,
berliku-liku dengan wajah yang legam,
siapakah yang mampu menolong?
kalau bukan kamu ynag berasa kerdil,
lalu memenatkan jiwa dalam pandangan-Nya,
kerdillah diri apabila kita pulang ke sana,
bergelumang tanah diatasnya subur bunga-bunga,
ya Allah,
terimalah kepulangan hamba-Mu...
fatimahdin_5734

Wednesday, December 15, 2010

> FRIEND

FRIEND
~six letter that bring the whole new world~

i may not be your best friend
but i surely know that i always try to be the best i could be

i may not seem to care enough
but i can feel you within my heart

i may be so cheap that the most expensive gift i save for you
is simply being a friend

i may not talk that much to you
but you'll find me waiting
every minute just to listen
to every piece of your heart saying

all my wandering years had led me to you
and being your friend
which are changing the face of my world

from the birth to the death,
in my life,
i often ask myself where i might go
to make real friends
but they are not the people
i must travel to find!
they are the people i take with!

because real friends are
those who can make me believe
they never even exist..!
fdn5734

Monday, December 13, 2010

> lillahi taa'la

ku harap
kau cuba memahami
luahan hati ini
yang ingin dicintai
ku harap
kau dapat menghayati
sentuhan jiwa ini
yang ingin disayangi
tiada balasan
yang ada hanyalah alasan
tiada jawapan
yang ada hanyalah persoalan
dimanakah kejujuran?
dimanakah ketulusan?
dimanakah kejujuran?
KERANA TUHAN HANYA MAHUKANKEJUJURAN KEIKHLASAN CINTA
fdn5734

Thursday, December 2, 2010

> ABC of Friendship

A - accepts yuo as you are
B - believes in you
C - calls you just to say 'Hi'
D - doesn't give up on you
E - envisious the whole of you
F - forgives your mistakes
G - gives un conditionally
H - helps you
I - invites you over
J - just likes to be with you
K - keeps you close at heart
L - love you for who you are
M - makes a differences in your life
N - never judges you
O - offer supports
P - picks you up when you down
Q - quiets your tears
R - respects you
S - says nice things about you
T - tells you the truth when you need to hear it
U - understands you
V - values you
W - walks besides
X - xplains things you don't understand
Y - yells when you need to listen
Z - zaps you back to reality
fatimahdin_5734

Tuesday, November 30, 2010

> akhirnya

location : home sweet home

sings :
demi negara yang tercinta,
dicurahkan bakti penuh setia,
demi raja yang disanjung tinggi,
kesetiaan tak berbelah bahagi,
kepada pemimpin,kepada rakyat,
khidmat diberi penuh taat...

sings :
inilah barisan kita,
yang ikhlas berjuang,
siap sedia berkorban,
untuk ibu pertiwi,
sebelum kita berjaya,
jangan harap kami pulang,
inilah sumpah pendekar kita,
menuju medan bakti...
andai kata kami gugur semua,
taburlah bunga diatas pusara,
kami pohon doa,
MALAYSIA berjaya..!!

wallahmak..!!!!!!patriotik giler..tiba2 sahaja..hua3..akhirnya,sudah pulang ke Malaysia ( sings : tanah tumpahnya darahku ) ...penat,penat,penat tapi puas,senang hati dan gembira..

kepada rakyat jelata,
maaf kerana tiadanya kilauan emas,perak atau gangsa untuk kalian semua..hanya ada kilauan TIMAH coz fatimahdin is back!so,kepada yang merindui saya,bolehlah me'roger2' atau meng'coling2' atau me'sms' dengan saya..mata ini akan tetap tertancap memandang handphone..argh,sangap nak tekan2 keypad..hik2..banyak story molly nak share dengan kalian semua..

tuk semua atlet Malaysia,
cayalah...9 pingat emas,18 pingat perak dan 14 pingat gangsa menjadikan 41 pingat kesemuanya meletakkan Malaysia berada di tangga ke sepuluh..top 10 r..yang pastinya,para atlet dah buat yang terbaik..terbaik wokkkkkk!!!!( tiru trademark aril af 7)..kesimpulannya,memang banyak ranjau dan onak duri yang dihadapi especially dari segi pengadilan..argh,pengadil yang tak adil terutamanya acara bola sepak yang sewenang-wenangnya melayangkan kad merah kepada para pemain..kesian anak didik K.Rajagopal...itu,tak termasuk lagi yang injured..but,dun worry player football,piala AFF di Indonesia,buat yang terbaik..untuk semua atlet,sama ada kita menang atau kalah, 'dun give up, go for it, feel the game..its for our experience!!' hm..kadang2,tak semua apa yang kita nak,kita dapat..yang penting,kita dah berusaha..tawakal sahaja..

akhir kata,
semoga bertemu di pertandingan yang akan datang..sokonglah MALAYSIA..!!!!
MALAYSIA BOLEH!!!!!

tweet : nak rehat, penat..
fatimahdin_5734


Monday, November 29, 2010

> be strong, stand tall, never give up

stay true to all your beliefs and goals...
be strong,
stand tall...
life is a serius of levels,
cycles of ups and downs,
some easy,
some challenging,
learn,
grow strong in faith,
and...
mature in understanding..
when what seem to be impossible obstacles stand in your way,
just think of all the times you got through yesterday...
there is a place for you in this world...
stay on your chosen path ...
remember there's a deeper strengh and an amazing abundance of peace avaiable within you...
be true to what is in your heart...
be honest within yourself,
if you are,
then you cannot fail,
reach out for the good...
be strong and don't GIVE UP!!!
fatimahdin_5734

Sunday, November 28, 2010

> be happy always

love yourself everyday,
believe in the love of friends,
family and humankind,
look for the beauty around you in nature,
in others,
in yourself...
do good things for others,
find love in a smile or a helping hand,
in a thoughtful gesture or a kind word...
spend part of everyday just doing something you like to do...
accept compliments,
give yourself a hug,
have fun!
dance barefoot,
laugh whenever you can,
cry when you must...
the secret to finding happiness is knowing that it's all around you..
and..
that your life is blessed...
fatimahdin_5734

Friday, November 26, 2010

> terlewatkah aku?

teringat saat pertamaku memandangmu,
hatiku terpaku,
lidah terkelu,
terdiam,
terpana,
terbata..
semua dalam keraguan..
terlintas di fikiranku,
milik siapakah dia?
mungkin sudah takdir kita,
peluang bertemu di sini,
tanpa kita sedari,
takdir yang telah menentukannya..
namun..
hatiku masih tidak bisa,
aku terkenangkan sejarah silam,
sejarah silam yang masih bersisa dalam sanubari ini..
kita berteman,
bergurau senda,
berkongsi segala suka dan duka,
dapat ku rasa apa yang kau rasa,
cuma..
adakah ini hanya khayalan ku,
atau..
adakah aku bertepuk sebelah tangan??
namun..
aku diam menyimpan kata,
biarlah..
hanya aku yang rasakannya..
suatu hari,
hati meronta,
untuk berterus terang dengan dirimu,
mengakui rasa di hati,
ku ingin kau mengerti..
tempat biasa ku menunggumu,
hati berdebar,
tidak keruan rasanya saat itu,
alangkah hancur luluh hatiku,
melihat kau berteman baru..
kau mengenalkan dirinya padaku,
penuh berpura ku tersenyum,
memang mungkin silapku sendiri,
terlalu lewat mengakui hakikat...
fatimahdin_5734

Monday, November 22, 2010

> sahabat, aku rindu..

sahabat,
aku rindu kenangan itu..
kenangan utuh yang tersemat dalam sanubari..
aku rindu gelak tawamu,
yang sentiasa menemani aku tiap waktu..
aku rindu pada wajahmu,
yang membuat aku tenang tika duka menyapa..
aku rindu pada suaramu,
yang tak lekang mengucapkan bicara padaku..
sahabat..
aku lemah tika kau pergi dariku..
aku tersungkur di lembah persahabatan ini..
sahabat..
andai aku punya keajaiban,
akanku selami jiwamu tanpa perlu ku tahu..
untuk ku tahu apa yang ada di hatimu..
agar aku tahu di mana silapku..
namun,
aku cuma insan biasa..
aku tak punya apa..
doaku hanya pada Maha Esa..
moga kau dan aku bersua semula seperti dahulu..
terpisahnya kita kerana mengejar impian..
andai kau fikirkan aku tidak layak menjadi sahabatmu..
tak mengapa..
aku terima segalanya..
mungkin,
kau mencari yang lebih baik dan mulus daripadaku..
siapalah aku di sisimu..?
andai aku menutup mata dahulu..
aku mahu kau tahu..
kaulah sahabat aku sampai penghujung waktu..
fatimahdin_5734

Sunday, November 7, 2010

> itu anugerah

hidup ini,
benar..
kebenaran itu,
ada di mana2..
dalam tawa,
dalam suka,
dalam duka,
dalam nyata,
mahupun,
yang sedang lena..
hidup ini,
benar..
kebenaran itu,
ada di mana2..
walaupun,
masa membatasi segalanya..
dalam senang,
dalam susah,
dalam yang dalam tak terselam..
hidup ini,
benar..
namun,
hanya tercipta bagi mereka yang peka melihat dunia..
fatimahdin_5734

Friday, November 5, 2010

> pergilah sepi,pergilah rindu

aku berlari meninggalkan kesepian yang dicipta..
melangkah jauh takkan ku cuba tuk menoleh..
namun ku pasti penantian ini satu penyeksaan..
sampai bila harus ku nantikan?
setiap hari aku nyatakan..
esok,mungkin kita akan bertemu kembali..
agar tenang hatiku kini..
yang sering diamuk dengan
keresahan,kerinduan dan kesepian..
yang tidak keruan..
pastinya,kini ku lebih bahagia..
bahagiakah aku?
selepas jiwaku bawa pergi jauh..
sehingga langsung tidak kurasakan lagi..
mampukah aku bertahan?
semoga,aku akan kekal dengan keputusan ku ini..
mungkin,aku seorang yang lemah..
mungkin,aku tak pernah kuat untuk menghadapinya..
aku hanya mampu melihat..
tanpa berkata apa2..
biarlah hanya senyuman yang terukir di bibir
yang mentafsirkan segalanya..
biarlah kenangan yang menyelubungi hidupku..
apa lagi yang mampu aku lakukan?
cukuplah sekadar menulis bait2 kata ini..
luahanku,cetusan rasa jiwaku..
takkan ada siapa yang mengerti..
yang pasti,
aku tidak akan berpaling..
biarlah kerinduan ini menjadi kenangan..
aku pendam,aku putuskan..
pergilah sepi, pergilah rindu..
fatimahdin_5734

Tuesday, November 2, 2010

> rindu oktober

assalammualaikum...
apa pun yang terjadi,
berjalanlah tanpa henti,
air mata tertahan,
waktu untuk dijatuhkan,
nanti kitakan tahu,
betapa bijaknya hidup,
segaris apa pun mimpi,
belajarlah tanpa henti..
semoga kepergianku,
tak akan merubah abadi,
semoga mampuku lawan,
kesepianku..

kata teman saya : oktober musim lalu adalah tragedi,matahari penyinar jiwansufiku sirna sama sekali dighaibi daripada mata zahiri pada hari kelahiran diri.

kata saya : moga oktober tahun ini seindah mimpi dini justeru kau telah redha dan tabah menghadapi ujian Ilahi.usir duka dari bertakhta di sanubari,Oktober 2010 begitu istimewa dan tersendiri kerana memiliki lima Jumaat,lima Sabtu dan lima Ahad.fenomena ini terjadi 823 tahun sekali.padang masih basah meski hujan semalam teduh sudah,Jumaat barakha saksi kudus sebuah jiwa tulus berhijrah,mohon dibentangkan Ilahi sebidang putih permaidani bukan kuning atau merah.

kata teman saya : cepatnya Ahad,baru semalam kita berjumpa dalam kuliah Jumaat.ish!!betullah dunia sudah nak kiamat.

senyuman mata saya menjawab,daripada berkata yang sia2 baiklah berdiam sahaja sementara minda mula dirangsang fakta.segera saya kongsikan bersama teman seiras jiwa ini.

kata u'lama : Ahad hari afdal bercucuk tanam dan membuat binaan,hari kreasi dan inovasi Maha Pencipta yang menzahirkan ke dunia akan 7 lapis bumi berserta entiti,orbit bintang bersirkulasi,seminggu miliki 7 hari,diperbuat 7 tingkap api neraka,7 samudera raya dunia dan 7 anggota badan manusia.

kata teman saya : indah gubah aksara kau hias,mendalam kesan dalam jiwaku berbekas.alangkah bagus jika semua manusia faham nas dan arif tugas.

tiba2 idea melintas,saya kira bola tanggung hantaran teman setia berbalas madah di talian maya itu tak wajar dibiarkan terbabas.lalu saya tampil berhujah waras penuh bernas.

kata saya : jika semua manusia berjiwa seiras,masakan dapat buruk baik dilihat jelas?

kata teman saya : apa aktiviti mengisi Ahad istimewa kembar berlima yang mustahil menjelma semula sehingga 823 tahun lamanya?

kata saya : hari ini ku tanam sepohon makrifat cinta,semaian seminggu tanpa bertegur sapa natijah tersalah sangka angkara seseorang yang tak faham makna teguran yang ku maksudkan ialah bukan bertujuan mendedahkan keburukan tapi mencari kebenaran.kubajai pohon makrifat cinta itu dengan An-Nur hadiah kepada seorang lagi teman seiras jiwa yang jauh di mata namun di jiwa seperti biasa terutama apabila kupejamkan mata,segera wajahnya menjelma tersenyum mesra sedia minta di riba untuk dibacakan An-Nur ayat 30 buat kesekian kalinya.pada satu mercu tanda,ku ukir bait2 puisinya :
belajar hidup tanpa bayang2,
pasti ilham datang melayang,
fahami sebenar hakikat sayang,
bukan rindu terkenang-kenang.

saya mulai mengesan bilur resah mula membiru dalamkalbu teman saya itu.demi memahami ia punya relevensi buat semua,maka saya ufuki tanya ke meja logika teman seiras jiwa yang berkongsi rasa yang sama dan jiga buat para cendikia,ke sukma jiwa para pencinta,ke kamar rasa para pendamba.buat faham segera bersinar geliat waham segera sirna.sekali seni bersemi dalam jiwa,selamanya ia abadi di sana.majas apakah boleh dijelaskan kala hati nazak merindui jasad seseorang yang perbah meremukredamkan nurani tanpa belas?ironi apakah ini wahai Ya Rabbi?bagaiman rupa jiwa manusia yang mengerti lagi memahami makna nazak sengsara luka ditikami belati cinta boleh tergamak menyiat robek dan menggarami cedera jiwa manusia lain pula?

kata teman saya : saya bercerita untuk mendapatkan pandangan kedua kerana awak pakar pemikir pelan rekonstruksi jiwa.

kata saya : terpana tidak pada fatamorgana kala hakikat kau dakap nyata,pujuklah hati bawa istigfar syukuri apa yang kau ada.barangkali yang cuba kau suluh nampak seperti menyerlah hak meski jauh,walhal ia hanya emas bersepuh bukanlah tempawan nan ampuh.nyanyikan lagu cinta silam pembangkit aura kenangan semalam.meski ada luka nan dalam relakan setia menyekam kerana bukankah berlian terhasil daripada asakan dan tindihan yang kejam?

kata teman saya : bagaimana mahu ku pujuk sendu yang mahu mengisak mengenang seseorang yang bertukar watak?walhal dia mendakwa keras bahawa waras masih di otak dan pilihannya selalu molek mutlak sedangkan dia berhak berkata tidak apabila disua keperluan dengan kehendak tetapi tetap dia menolak dengan alasan yang direka sekian banyak?

kata saya : jika kasihmu cekal setia, doakan dia sentiasa bahagia dengan pilihannya.hal lain serahkan sahaja pada Yang Maha Kuasa.habis cerita!

saya sesekali enggan saya dan dia lupa pada pesan arwah mak.

kata arwah mak : amalkan sentiasa mohom maaf meski tiada salah kita,apatah lagi tidak sengaja bahkan tak tahu pun salah siapa?tak mengapa,mohon maaf tidak sesekali akan merendahkan maruah insan ketimbang meninggikan keegoannya.bimbang jika ketidaksengajaan kita telah melukakan insan lain itu bakal dihisab pada hari perhitungan atas dosa kelalaian.nah,ketika menghadap Tuhan,suara semolek-moleknya kau perindahkan persis alunan Abu Musa Asyaari yang dipinjamkan mizmar Daud a.s.tiupkan alunan seruling kerinduan.

kata teman saya : kau menyanyi dalam solat?

kata saya : ya,bukan setakat menyanyi dalam solat,malah menari dalam semua ibadat untuk kunikmati lazat.berdansa irama Nurmuhammad semasa puasa wajib atau sunat buat roh dan jasad sihat wal afiat.

kata teman saya : sesat barat.kafir laknat!

kata saya : nauzubillahiminzalik mohon disisih daripada jadi begitu.temanku,kita memang menuju destinasi yang satu,tapi kalau ada yang persis kelkatu menerpa sinar lampu kerana meyakini sebulat hati itulah purnama dirindui,itu bukan salahku justeru aku tak pernah merayu mereka menuruti jejakku tanpa ilmu atau kalau ragu2.

kata Alla S.W.T : la takfu maa laisakalabihi ilmun innassam'a wal basor wal fuad kullu ulaa ika kana 'anhu mas ula.

kata saya : kau berhak menentu jalan kesukaanmu.pun begitu,jangan ego melulu,selalu minta dibantu tika perlu agar tak terkeliru bak kelkatu.silalah temanku,lepaskan pimpinan tanganku,tuju hala yang kau mahu,moga di situ kita bertemu.

kata teman saya : oh begitu.maafkan keceluparan dan sikap terburu2 aku.justeru telah kita ditakdirkan bertemu,aku mahu seiring denganmu,temanku.

kata saya : kalam berhias ilham bertunas,jaga dalam lena,Khaidir memberi syarat,Musa gagal menangkap maksud tersirat,apa sungguh kau sanggup menyekang mata bertapa pada sepertiga malam kiam di wakaf insaf berjihad mantauhid ahadun ahad?

kata teman saya : resmi padi berisi menghiasi peribadi dengan merendah diri,manikam hanya dikenali jauhari,pengembaraan bestari pasti bijak meneka buruj yang mengacah berubah sirkulasi,tak semestinya pandai bersilat baru boleh dinobat sebagai srikandi.

kata saya : ha,ha,ha!makan ajar juaga.tahniah kerana berjaya beruzlah fikrah dengan drastik sekali persis Merjawali berpesonaliti pelangi.

kata teman saya : spesies hibrid merpati setia dengan baka rajawali sasa?

kata saya : wah!kau sekarang bukan calang2.sudah layak bergelar jagoan teruji!mahunya aku kau kuberitahu berkali2,sifat terpuji penyeri gelar srikandi sufi ada banyak lagi.gagah perkasa setia kental jiwa teguh berani mengharungi onak duri kehidupan fana ini dan bijak berhemah menangani tribulasi.tugu berdikari megah bermandiri,gobar apa lagi?

kata teman saya : ketika kau ditanya si dia perihal cinta,maka apa bicara?

kata saya : si dia bertanya,dinda,di mana puncak cinta?tanyalah pada desah malam basah mendakap rasa,membiar rindu segar meliar mencumbu pucuk2 taqwa melilit perdu jiwa,dilatari melodi asmaradana fana rahsia dalam rahsia tak terbongkar akan apa jua nuansa dan oleh suara sesiapa melainkan Dia.

kata si dia : yakinkah dinda cinta sesama manusia mambawa ke syurga?

kata saya : ya,jika kena gaya!dari Allah kita datang,ilmu Allah kita pegang,begitu hikmah penuh barakha diijazah oleh sifu auraku,rindu Oktober memerah jambu mendaki bukit sabar teratas,onak kesat kata kulibas,lalang dendam kutebas.mendepang tangan dari puncak kemuncak ikhlas menujah angkasa lepas kalimah tauhid dalam satu nafas.

Jiwa Seiras

duhai teman jiwa seiras,kita ini dipertemukan dalam penghulu segala hari yang khas, keserentakkan berlaku pada titik jelas, tika kau khabarkan kau juga berkelahiran Oktober lima hari sebelum khalas, persis tanggal tarikh yang sama bondaku mula bernifas, segera mahu daku menghambur rindu buat teman seiras jiwaku puas2 justeru sudah kuyakini tanpa was2 betapa Dia telah memakbulkan doa yang sekian lama kurafakkan ke langit teratas.

masakan terbit istilah perit dalam kamus hidup pheonix bangkit,meski sesekali khayal dibuai mimpi mengulit,ia lekas sedar kala pipi ditampar sakit,sudah lumrah kepada yang istimewa sering diuji untuk keutuhan merit,kental jiwanya dek diduga nan perit.bukankah sudah kuulung ungkit berlian itu natijah daripada asak tekan yang bukan sedikit?

kata teman saya : kau percaya pada cinta?

kata saya : percayalah teman jiwa seiras, cinta tiada tapal batas.maujud hanya cinta teratas.bukan sekadar di atas kertas.kalis kelas tanpa waktu terbatas mengisi singkat temu berpapas,menanti rindu membias apabila segala redha saling berbalas,seluruh ikhlas menggalas segenap titis cinta yang berbekas.cinta itu luas justeru anugerah cinta daripada Segala Maha Pencipta kepada hamba untuk saling menyinta sesama manusia dan segala yang dicipta itulah arca cinta-Nya.maka wajar sirna jika cinta transit itu tidak sampai ke destinasi hakiki yakni mercu tuju abadi lagi azali.wajib fana kala menyintai sesama manusia dengan luhur rasa cinta itu lebur umpama cinta Rumi kepada Tabrizi semata2 tiada lain kecuali hanya kerana Dia,umpama hancur Tursina natijah cinta Musa bertakhta di atas peterana taubatnya.

kata teman saya : ayuh lekas!kini aku faham apa yang sedaya upaya kau perjelas perihal cinta yang bebas,tanpa tapal batas,cinta teratas tidak sekadar bibir menukas,bukan cinta di atas kertas yangsesuka hati boleh diramas  jika disurat tanpa puas,semudah membuang hampas.bersama mengukir cinta dari kepingan kecaian hati yang bercantum kembali demi menjulang piala janji.suci setia kasih sesama kita yang berkongsi tulus perasaan insani.

kata saya : demi menghargai lukisan seni hati seorang sahabat jiwa seiras yang ku bingkaikan dalam atma,mahu aku pulihkan rengsa jiwamu kerana ketara dapat ku hidu sepimu akibat barah rindu,trauma tragedi lalu.kutahu,waktu pertama kali huluran salammu ku sahut,bayu pilu berpuput lembut,rindu menyenang mulut menyebut,dulu janji dipalang berpisah hanya ajal menjemput,nafsu bergalang cinta dia lafaz hancur larut,kau berjuang berperisaikan ma'thurat pagi petang bermohon agar qalbun maridnya segera sembuh dari akut.setia menanti kiambang kasih kembali bertaut,kasam sewaktu bilah kasih kau raut,sampai mati pun huluran kasihnya dulu akan kau sambut,meski berkali2 hatimu ditusuk,ditores luka yang dah berparut,cedera jiwa tetap kau balut hingga ia kebal ditikam tak lut!

itu kamu,itu juga aku!simpang liku yang baru kau tempuh itu suatu waktu dulu pernah diuji ke atas aku.oleh itu,perlu kita sama2 tahu senjata dan perisai personaliti merah jambu.arca kesunyian pendamba kasih sayang penuh kesucian.penyebar ceria dan semangat setiakawan.citra kecantikkan namun awas akan merah jambu keruh,imej tidak matang wajar dijauh.amanah ampuh,setia teguh,wawasan kita menyerlah jauh.nyaris aku tewas dalam ujian imani.seperti Rumi,aku juga diuji kehilangan Shams at-Tabrizi.tak ingin lagi pisang berbuah dua kali.telah ku temui sosok sabar diri sebenar dari alam bawah sedar yang tak tercabar oleh waktu berpusar.infiniti yang berlingkar dari luar ke dasar dari dasar ke laut.kumahu,selalu kau palu rentak kalbumu biar bergetar dengungnya bertalu2,asma-Nya diseru.kau ingat Dia.Dia lagi ingat kau berganda2.gusar tiada lain melainkan Dia sirna dalam jiwa.hilang dunia hal kecil sahaja,asal hati sudah tahalli,segalanya lali tak dipeduli kecuali persiapan bertemu kekasih azali.syair cinta dilafaz setiap saat tak henti2.dalam kiam,rukuk,sujud,'i'tidal semua jadi.sebuah jiwa terus tulus berhijrah,mohon dibentangkan Ilahi sebidang putih permaidani bukan kuning atau merah.indah digubah madah.mohon diterima Allah.kalbu seputih salju didakap kelek,istana Allah membuka pintu tanpa ditarik,milek perangai menarik segala baik bak putih anggerik ditilik terpercik titis embun tajalli bertitik dari sisip angin bilik tashdik yang asyik berbisik,jika mahu selalu melihat cantik,bunga cinta jangan dirobek.

kata saya : begitu,aku mahu rindumu pada Dia nan satu selalu menggebu mengatasi segala rindu yang bertamu dalam jiwamu jika ia berpunca dari sesuatu yang tak jelas hala tuju setelah Oktober kelabumu dikunfayakunkan bertukar wajah seindah merah jambu....

tweet : saya merindui Oktober dan berharap agar saya bertemu dengan Oktober di masa yang akan datang..bertuah kepada manusia yang lahir pada bulan Oktober dan bertuah kepada rakan2 yang mempunyai teman yang berkelahiran pada bulan Oktober...

-fatimahdin_5734-

Thursday, October 28, 2010

> dalam saya ada awak

hari tu kita gaduh..
saya main2..
awak ingat betul2..
 tak tau nak wat macam mana lagi..
lantak awaklah..
semalam kita berselisih..
saya buat dunno..
awak pandang saya..
degilnya saya..!
saya nampak awak..
saya nak panggil..
tapi,awak tak toleh..
sebab..
saya panggil awak dalam hati..
bodohnya saya..!
awak tegur saya..
saya buat dunno..
tapi,awak tak tau happynya saya..
saya dengar awak cerita..
awak kata, awak dah jatuh cinta..
sedihnya saya..!
awak keluar tengok wayang..
saya pun!
awak keluar dengan dia..
saya tengok aje..
saya..
keluar tengok wayang awak dan dia..
awak call saya..
mengacau betul..
'tengah tidurlah!!!'
saya layankan aje..
awak cakap awak dah putus..
saya senyum sampai ke telinga..
tapi,awak tak nampak..
saya cakap..
'kesiannya awak..saya turut bersimpati..'
hipokritnya saya..!
hari ni,hari paling bermakna dalam hidup saya..
befday saya la..
tapi,awak lupa..
saya sedih..
tapi tak pe,awak bukannya sesiapa..!
awak minta maaf..
saya senyum aje..
saya kata,
'saya tak kisah..'
tapi,awak kata,
'bila timahdin cakap timahdin tak kisah,
maksudnya,timahdin dah tak kasih,
bila dah tak kasih..
maksudnya,timahdin dah tak sayang..'
saya senyum aje dengar ayat 2..
awak belanja tengok nasional tresure..
ishk,tak romantiknya..
tapi,best per..!
saya dapat bunga..
cantik..
suka sangat..!
tapi,saya tak tahu siapa pengirimnya..
awak nampak..
awak terus balik..
saya panggil awak..
tapi,awak tak toleh pun..
saya cuma nak bagitahu..
awak..LORI!!!!!!!!!!!
saya kejar awak..
awak terus jalan..
saya tolak awak..
awak jatuh,
saya nampak lori...
betul2 depan saya..
kalau ia sempat,
saya nak bagitahu..
awak..SAYA SAYANG AWAK..!!

Wednesday, October 27, 2010

> eMo

love me without restriction..
trust me without wondering..
face me without fear..
want me without demand..
accept me for who i am..
never say u love me..
if u really care..
never talk about feelings..
if u don't really exist..
never say you're gone..
if u don't plan to start..
never hold my hand..
if u are gonna break my heart..
never look into my eyes..
if all u do is lie..
never say hello..
if u really meant goodbye..
if u really meant forever..
then please say you'll try..
never say forever..
cause forever makes me suffer..
and..
i can't afford to be achapter in your life..
it would be fine if u let me to be just a comma in it..
it is where we stop for a while..
think and take a breath before continuing our journey..
and, i'm just a problem solver..
that's who i am..
i'll be there when u need me..
and i know my way out whenever u don't..
i'll be gone..
dissappear..
but..
don't ever hesitate to find me..
whenever u need a shoulder to cry on..
because..
that's my one role..
and thank god, i am getting used to it..

Tuesday, October 26, 2010

> masih kapel?

seminggu tak kontek,
apakah masih dipanggil kapel?
kol tak angkat,
apakah masih dipanggil kapel?
i love u, u love me..
cakap sangat sekejap,
apakah masih kapel?
kadang2 benda ni seronok..
kadang2 benda ni menyusahkan...
tapi kalo kapel atas sebab nafsu..
memang tak ke mana la..
pengalaman mengajar..
dan aku masih belajar..
maybe belum cukup layak untuk bercinta..
tapi,
apa salahnya mencuba..
try-n-error,
boleh cuba tapi tak boleh selalu..
biar diri sendiri kecewa daripada tengok orang lain kecewa...

Monday, October 25, 2010

> SaYa SaYaNg KaMu

awak,
hari nie awak nampak serabut..
semua orang kutuk..
tapi ada gak yang puji..
jadi,u can always count on me..
awak,
hari nie awak senyum kat saya..
tapi,
saya wat2 tak nampak..
padahal,
nak elak daripada pengsan..
awak,
hari nie awak datang kelas saya..
tapi,
saya wat bodoh aje..
padahal,
bumi nie macam dah tak cukup graviti..
awak,
hari nie awak nampak comel..
semua orang puji..
tapi,
saya puji dalam hati..
padahal,
nak gak puji sekuat hati..
awak,
hari nie saya senyum kat awak..
tapi,
awak jalan depan saya..
jadi,
senyum pun tak guna..
awak,
hari nie awak tegur saya..
tapi,
saya wat2 pekak..
padahal,
tahan gelak dari tak leh berhenti borak..
awak,
hari nie awak tegur saya..
tapi,
saya tegur awak dalam hati..
jadi,
awak tak pernah dengar all the good lucks and take care hari2..
awak,
hari nie kita duduk semeja..
tapi,
rasa macam jauh giler..
padahal,
tak sampai sedepa..
awak,
hari nie awak beratur di belakang saya..
tapi,
saya tak tahu nak cakap apa..
jadi,
saya blah macam 2 aje..
awak,
hari nie berubah situasi..
tapi,
saya still kat sini..
padahal,
dah kosong tak berisi..
awak,
hari nie saya nampak awak kat Mc'D..
tapi,
awak tak macam dulu lagi..
jadi,
saya terdiam sendiri..
awak,
hari nie saya dah janji nak pergi..
tapi,
tak tahu napa tak leh pergi..
padahal,
ada yang lagi best menanti..
awak,
hari nie saya nyesal ada ego yang tinggi..
tapi,
dah tak ada harapan kat sini..
jadi,
nak tak nak terpaksalah sendiri..
awak,
hari nie hari terakhir nampak awak..
tapi,
awak tak toleh sini..
awak fokus kat tv..
awak,
hari nie saya tengok gambar kita senyum..
tapi,
gambar tinggal gambar..
nak buang sayang,
nak simpan sedih..
awak,
esok antara kita ada balai berlepas..
esok tak ada esok untuk kita..
esok juga tak ada esok untuk awak..
awak,
semoga suatu hari nanti..
saya menginsafi diri..
tak nak ego tinggi lagi..
buat sakit hati awak..
awak,
sebelum pergi..
hari nie kat sini..
saya janji,
semua nie untuk awak..
sebab mengenali awak anugerah terindah yang pernah saya miliki..
terima kasih awak..!

Tuesday, October 19, 2010

> 30 facts about girls

category : life

when a girl says she's sad,
but she isn't crying,
it means she's crying in her heart.

when she ignores you after you've done something wrong,
it's best to give her some time to cool down before touching her heart with an apology.

a girl can't find anything to hate about the guy she loves
(which is why it is so hard for her to 'get over him' after the relationship's over)

if a girl loves a guy,
he will always be on her mind every minute of the day,
eventhough she flirts with other guys.

when the guy she likes smiles and stares deep into her eyes,
she will melt.

a girl likes to hear compliments,
but usually is not sure how to react to them.

when a perticular guy flirts with a girl very often,
a girl would start thinking the guy likes her.
so,if you treat a girl just as friend,
go easy on the smiles and stare 'okie?

if you don't like a girl who likes you,
break it to her gently.

if a girl starts avoiding you after you reject her,
leave her alone for a while.
if you still treat her as a friend,
talk to her.

girls enjoy talking about what they feel.
music,poetry,drawings and writing are ways of expressing themselves
(which explains why most girls like writing journals)

never tell a girl that she is useless in any way.

being too serius can turn a girl off.

when the guys she likes calls her for the first time,
the girl may act uninterested during the call.
but as soon as the phone is back on the hack,
she will whoop with joy and immediately start telephoning her friends to spread the news.

a smile means a lot to a girl.

if you like a girl,
try making friends with her first.
let her get to know you.

if a girl says she can't go out with you because she has to study,
leave!

but if she still calls you or expect a call from you,
stay!

don't try to guess a girl's feelings.
ask her!

hearing the words 'i love you' is  a great reassurance to a girl that she is beautiful.

after a girl falls in love witha guy,
she'll wonder why she never noticed him before.

if you need tips on how to flirt with a girl,
read romance stories.

when class pictures come out,
a girl would first look at the girl next to her crush before actually looking at herself.

a girl's ex-crush will always be in her memory,
but the guy she loves now stays in her heart.

girls love having fun!

a simple 'hi' can briten a girl's day.

a girl's best friends usually know what she is feeling ang going through.

girls hate it when a guy pays attention to them just to get close to their 'prettier' friend.

love means devotion,
caring and happiness to a girl,
in thah order.

some girls care about looks,
some care about brains,
but ALL girls want a guy who will love and care for them.

girls want nothing more than to feel loved.

Monday, October 11, 2010

> LIFE

there's a lot of paths in life,
we have to be wise in selecting our path
sometimes,we choose the wrong path,
but there's chances to correct the wrong path
just wisdom is needed,
and not to give up in life

in life,
sometimes we are on the top,
sometimes we are on the bottom,
it's the rule of life,
no matter how,
we have to face life,
and make ourself impenetrable
with obstacles in life

life could be full of happiness,
life also could be full of tears,
laughter's may cheer our life with happiness,
enjoy youe life as it can make your life happier,
fill your life with joy,
and do appreciate your life,
your life could be meaningless
if you do not appreciate your life...

Saturday, October 9, 2010

> tragedi oktober

9 oktober 2007...
tragedi hitam dalam hidupku
maka,aku menganggap adalah tragedi oktober
secara tiba2 kenangan itu datang dalam mindaku
ingin aku nyahkan kenangan itu
tapi,aku tidak berdaya
sedaya upaya aku cuba tuk melupakan
tapi,entahlah...
ia tetap datang mengingatkan aku
apakan daya tuk aku melupakannya
kerana kenangan itu merupakan salah satu kejadian yang hadir dalam hidup ini
aku tidak menyesal kerana aku tahu
mungkin itu adalah salahku
aku,tidak akan menyalahkan sesiapa
kerana aku tahu
sedikit sebanyak,ia adalah kesalahan aku
ia mengajar aku untuk lebih berhati-hati dalam menjalani kehidupan ini
tika kejadian itu..
aku adalah antara insan yang mengalirkan air mata
rakan2ku yang lain tabah menghadapinya
apa yang boleh aku luahkan?
hanya deraian air mata yang mengalir laju di tubir pipi ini
tragedi ini akan tetapku pahatkan di ingatanku
walaupun pahit tapi...
ia mengajar aku pengalaman hidup yang baru
aku tak pernah sesalinya
kerana ini adalah jalan hidupku
sesungguhnya,percaturan hidup seseorang yang telah Allah tetapkan bukanlah satu kesilapan
inilah pengalaman dan pengajaran dalam hidupku...
tragedi oktober akan selalu aku ingatinya...

Friday, October 8, 2010

> peluang

assalammualaikum...

inilah saat terakhirku
jatuh air mataku menangis pilu
hanya mampu ucapkan
selamat jalan
peluang sukar menjelma
pabila datangnya tidak berai
tanpa kita duga
namun,adakalanya kita tidak peka
ia akan pergi
dikunyah detik-detik edaran
peluang
mungkin ada pada akal dan hati
mungkin juga akal dan hati yang akan bersengketa
maka,debar dan resah menyulam
sukar untuk diluahkan dengan kata-kata
lalu...
tiada jalan tegal
bisa menyatakan
yang harus atau wajib
yang patut atau sebaliknya
peluang
tuah kebijaksanaan
benihnya pada fikiran
bunganya pada percubaan
dengan segunung keberanian
pautlah di pohon tekad
untuk harung segagahnya
tanpa ada penamat yang sesal...

> berakhirnya syawal 1431

assalammualaikum...
seperti mana yang tertulisnya tarikh,masa serta tajuk diatas..
maka dengan ini,hari ini merupakan hari terakhir bulan syawal bagi menyambut raya...
raya tahun ni bagi aku memang bez..susah tuk diluahkan dengan kata2...
aku pun tak tau napa tapi yang pastinya,aku enjoy sangat2...
dalam pada bez,enjoy dan rasa yang manis2 saja ni,ada jugak terselit kesedihan di hati ini...
xnak cerita yang sedih2..nak cerita yang happy2 aje..hik2..
raya tahun ni,tema family aku warna ungu..warna kegemaran aku..
aku pun tak tau sejak bila aku minat warna ungu tapi yang pastinya,warna biru tetap bertakhta...
fanatik with blue colour..
dulu,tiap kali raya,abah mesti tempahkan aku sepasang baju kurung biru..
hence,secara langsung ataupun tidak,aku minat dengar lagu 'sepasang kurung biru' nyanyian..
he5..aku xtau la sapa yang nyanyikan lagu 2..maaf kepada penyanyi tersebut...wink2...
papehal,raya tahun ni memang bez!!!

suasana raya memang bez,tak terluah dengan kata2..
aku nak komen ckit..
sepanjang raya ni,selain duk melawat keluarga,adik beradik,sanak saudara serta puak muak yang ada..
tv aku tak lepaskan..
he5..beraya dengan tv..
cuma...
rancangan tv kali ni membuatkan aku berasa kuciwa...
hm..kebanyakkannya adalah cerita hantu especially kat astro ria n astro prima..
n kebanyakkannya cerita yang dah pernah aku tonton...
antara jadual rancangan tv :
10 september 2010
astro ria : susuk (11:00 pm)
11 september 2010
astro ria : apa kata hati (6:00 pm)
               pisau cukur (11:00 pm)
12 september 2010
astro ria : rasukan ablasa (11:00 pm)
14 september 2010
tv 3 : syurga cinta (9:00 pm)
15 september 2010
astro ria : sepi (9:00 pm)
tv 3 : syawal pertama (11:00 pm)
16 september 2010
astro prima : beranak dalam kubur (11:00 pm)
17 september 2010
astro ria : lost&faun (9:00 pm)
18 september 2010
astro ria : histeria (9:00 pm)
astro prima : 40 hari bangkitnya pocong (11:00 pm)
tv 3 : air mata salina (9:00 pm)
19 september 2010
astro prima : tetamu (9:00 pm)
tv 3 : jin notty (10:00 pm)
ha..ni antara senarai rancangan tv yang disiarkan..hu5..
yang mendahului carta adalah cerita hantu..
tapi tak apalah..coz aku memang tengok cerita hantu...
cerita hanutu bez!!hak2...
tapi,aku tak berkesempatan nak tengok siaran ulangan..erk~...

bab lagu pulak...
hm..aku dengar di hot fm..banyak lagu2 raya baru r..
papehal,aku suka dengar lagu nyanyian akim,black n ag..
tajuknya,'rindu yang telah pergi'...
bez n touching bila dengar...

untuk awak :
awak,tahun ni saya tak datang beraya rumah awak..
saya minta maaf...
masa pagi raya 2,lepas smayang raya,after g kubur atuk n opah,ktorg satu family terus g rawang..
atuk ada kat sana...
kalo saya pergi rumah awak,bermaksud tahun ni kali ke-3 saya beraya di rumah awak..
tapi awak,saya minta maaf coz tak datang...
apa agaknya warna baju raya awak tahun ni??hm..
saya ingat lagi,masa mula2 saya datang beraya rumah awak 4 da 1st time..
awak pakai baju melayu warna oren..sesuai sangat dengan kulit awak..
kali ke-2nya pulak,awak pakai baju melayu warna putih..
suci..
tapi kali ke-3??saya tak tahu..maaf saya tak datang rumah awak..
saya ingat lagi mesej pertam awak bagi kat saya..
dulu,kini dan selamanya saya tetap akan simpan mesej2 awak..

papehal,raya tahun ni memang bez..
tak terluah dengan kata2...
harap2 tahun depan berjumpa lagi di syawal yang akan datang..
assalammualaikum...

Akim , Black , AG - Rindu Yang Telah Pergi.avi

Thursday, October 7, 2010

> bintang hilang kerdipan

akulah bintang yang kehilangan sinar,
saat bulan datang mengambang...
akulah bintang yang kepudaran cahaya,
saat bulan hadir bertapa...
akulah bintang yang tidak bermaya,
saat bulan mampir di singgahsana...
akulah bintang yang tak pantas di cinta,
saat bulan mengharap cinta si dewa...
YA, AKULAH BINTANG YANG HILANG
KERDIPAN ITU...

Wednesday, October 6, 2010

> bila kita sayang orang tu...

bila kita sayang orang tu..
kita tunggu dia lama pun tak apa
tapi bila dia tunggu kita??
dia marah-marah
hati kata,
'ala,adatlah ada yang menunggu dan ditunggu'

bila kita sayang orang tu..
kita tak tidur pun tak apa
layan dia yang tengah bosan
tapi bila kita bosan,
ada dia layan kita??
hati kata,
'tak pe,dia buzy kot'

bila kita sayang orang tu..
kita gaduh dengan dia
kita diam aje
tapi dia heboh satu dunia
hati kata,
'tak pe,dia tension tu'

bila kita sayang orang tu..
kita col nak cakap dengan dia
tapi dia bagi fon kat orang lain atau matikan
bila jadi macam tu,tak pe
hati kata,
'tak pe,layan je,kawan dia,kawan kita jugak'

bila kita sayang orang tu..
kita bercerita dengan dia
cerita dengan tunggul lagi baik
tapi bila dia bercerita dengan kita
kita dengar,sepatah-patah kita kena ingat
kalau tak ingat kita yang kena marah
hati kata,
'tak pe..sayang katakan..'

bila kita sayang orang tu..
kita dan dia lapar
tapi kita bagi semua roti kita kat dia
hati kata,
'ala,jagalah hati dia..sian dia'

bila kita sayang orang tu..
kita sanggup bagi dia rest bila dia letih
tapi bila kita letih
dia suruh kita layan bila dia bosan
adil ke??
hati kata,
'ala,bukan selalu pun'

bila kita sayang orang tu..
kita jadi cam orang gila dengar dia sakit
tapi,bila kita sakit
dia siap kuar dengan kawan-kawan dia
meraikan hari kesakitan kita
hati kata,
'ala tak pe,takkan nak berkepit dengan kita 24jam..'

bila kita sayang orang tu..
kita tak pernah pentingkan diri sendiri
tapi dia hipokrit tahap ngaban
hati kata,
'tak pe,dia memang macam tu..kenalah terima..'

bila kita sayangkan orang tu..
kita sayang nak tinggalkan dia selama-lamanya
tapi dia tak tahu kita berdepan dengan maut
walaupun kita sakit
dia kata kat kita,
'sakit bese-bese je..jangan nak ngarut'
hati kata,
'camnelah dia bila kita tak ada,mesti dia happy'

bila kita sayang orang tu..
kita tak sanggup tengok dia derita
tapi dia tak pernah hargai diri kita
hati kata,
'tau tak betapa kita sayangkan dia??'

bila kita sayangkan orang tu..
kita sanggup tinggalkan dia selama-lamanya tuk dia bahagia
tapi,adakah dia tahu pengorbanan kita?
hati kata,
'tak pe,janji dia bahagia'

dan...
bila kita dah tinggalkan dia selama-lamanya
dia datang ziarahi kubur kita
dia kata,
dia minta maaf
sebab pernah mengata kita
dia minta maaf
sebab pernah buat kita tunggu
dia minta maaf
sebab pernah paksa kita layan dia time bosan
dia minta maaf
sebab pernah heboh satu dunia salah kita
dia minta maaf
sebab pernah tak hiraukan col kita
dia minta maaf
sebab pernah tak dengar luahan hati kita
dia minta maaf
sebab pernah buat kita kelaparan sebab dia
dia minta maaf
sebab pernah ganggu waktu rehat kita
dia minta maaf
sebab tak pernah hiraukan kita sakit
dia minta maaf
sebab pernah pentingkan diri sendiri
dia minta maaf
sebab tak pernah tengok penderitaan kita
NAMUN,SEMUANYA TELAH TERLAMBAT...

tweet : HARGAILAH ORANG-ORANG YANG KITA SAYANG!!!

Monday, September 27, 2010

tanda tanya...???

ku harap
kau cuba memahami
luahan hati ini
yang ingin dicintai
ku harap
kau dapat menghayati
sentujan jiwa ini
yang ingin disayangi
tiada balasan
yang ada hanyalah alasan
tiada jawapan
yang ada hanyalah persoalan
dimanakah kejujuran??
dimanakah ketulusan??
dimanakah keikhlasan??
dimanakah kejujuran??
kerana tuhan hanya mahukan kejujuran keikhlasan cinta...

assalammualaikum...
this is dedicated specially to my friend,mira...n u mira..u should dedicated this to your 'MR. H'..
mira,saya yang bernama fatimah din,hanya mampu mendengar masalah awak...walaupun hanya sekadar mendengar...maafkan saya kerana hanya itu yang mampu saya lakukan...banyak juga persoalan yang bermain di fikiran tapi macam 'benda' kat atas ni,'tiada jawapan,yang ada hanyalah persoalan'...saya tak berani nak komen banyak2 coz saya tak berapa kenal 'MR. H' awak itu..maafkan saya cuma...awak patut yakin pada diri awak,orang sekeliling awak dan yang paling penting,manusia yang menyayangi awak...hargailah apa yang awak ada n apa yang awak kecapi itu...mungkin dalam permasalahan antara awak dan 'MR. H' adalah kerana..anggap ini dugaan k!!'MR. H' awak tengah persiapkan dirinya kepada arah kebaikkan...awak,bersabar ye..hidup ini penuh dugaan dan tanda tanya...maafkan saya juga kerana masa jumpa awak hari tu,saya banyak mendiamkan diri..kepala otak saya berfikir pasal masalah awak berdua ni..saya tengok,awak frust,stress n saya tak berani nak cakap banyak..it juz dat,i dun want to spoil da mood..anyway,saya gembira dapat jumpa awak...saya gembira coz awak sudi share ur prob with me...terasa dihargai...mira,di masa akan datang,if u have any prob,u may tell me..i am  here to hear all of ur probs..maybe saya tak dapat nak selesaikan tapi at least bila awak luahkan,beban yang ditanggung tu kurang la ckit..hu5...anyway,as a friend,i will pray for your sukses!!he5..jangan sedih lagi coz i am ur friend and i am still standing here...still want to hear your probs k!!trust me...cuma,saya nak nasihatkan awak..'walau sakit macam mana pun hati awak pada seseorang tu,janganlah buang dia dari hidup awak..hargailah perkenalan antara awak dan dia..ada banyak benda yang awak pelajari..hargailah!!!'percayalah..saya percaya bahawa 'MR. H' juga sayang sangat pada awak...awak cuma perlukan kesabaran...kejujuran.keiklasan dan ketulusan ada pada hati...mungkin awak tak perasan tapi try to talk face to face with 'MR. H' k...cari masa yang sesuai..saya tetap mendoakan kesejahteraan awak berdua...apa2 hal,bagitau saya...
KERANA TUHAN HANYA MAHUKAN KEJUJURAN KEIKLASAN CINTA...
assalammualaikum...

tweet : masa tulis blog ni,saya sedang mendengar lagu 'siapa yang rampas cintamu' nyanyian ukay's...mira,awak ingat lagi tak,masa kita lower 6,kita slalo karaoke lagu ni kat toilet sambil basuh baju..hu5...tiap kali dengar lagu ni,saya mesti teringatkan awak,bapak,peacock,faza n intan...

Sunday, September 26, 2010

cameron oh cameron...

assalammualaikum...
dah lama aku xmenulis atau meng'update' blog aku ni...tiada bicara manis yang ingin aku kongsikan cuma adalah beberapa pengalaman manis yang ingin di'share'kan...he5...
pada tarikh keramat 25hb sept n 26hb sept ni..aku berada di puncak gunung cameron highlands...hu5..nyaman,indah,mempersonakan dan macam2 lagi la..tak terluah dengan kata2..it juz dat aku g sana tuk tenangkan fikiran yang meruncing ni..fikiran yang tak tajam ni kene diasah dulu b4 aku nak wat sometink 4 my next...he5..mesti ramai yang tertanya2 apa agaknya...he5...kat cameron ni...eleh,bukan kat cameron aje..di mana2 sahaja..aku suka melihat ragam manusia...bez sangat!!yang paling lawak kat cni..aku tengok masyarakat kat cni tidor awal la...baru nak jalan2 n menikmati suasana malam tapi xpalah asalkan kedai makan buka..bukan apa,aku nak 'patuk'..perut haruslah diisi,kalo x isi t,masuk angin..he5...makan,makan,makan..!!!!!2la hobi aku tapi aku tetap maintain kurus cekeding..aku tak tau macam mana nak besarkan badan ni..hu5..sepanjang berada di sini..1st tine r aku x memborong beli buah strawberry...napa ha??aku dah jemu ke??entah la tapi yang pastinya,aku macam xda perasaan nak makan strawberry...hu5...papehal,strawberry sedap!!!he5...after diz..aku xtau lagi 'my next journey'...bez sangat2..mana lagi tempat yang dapat tenangkan fikiran ni??hu5..fikiranku ini haruslah diasah bagi tajam...he5..2aje yang nak dicoretkan..
assalammualaikum..

tweet : mengisi keboringan di dalam bilik hotel dengan menonton cd 'lagenda budak setan'..bila agaknya nak ada movie bertajuk 'lagenda budak manis'?papehal,pelakonnya mestilah aku..akukan manis..
~sweetest girl~

Monday, September 20, 2010

the mermaid who loved the shark...

assalammualaikum..
i couldn't say this words but i think it was from the beginning
come to me,though i know that you will hurt me
maybe,i will be sad but i will keep the sadness coz i just want you to know that i am happy
don't be too surprised,or too excited or too hurt
but a LOVE sometimes complains and is jealous
even if it's normal,do you know that i want to have that kind of love?
i wanted to stop because i despised you who were pretend to not know
but i can't go on without you because even you know this
i am still sadly by your side
you try to say something different
BUT IF I TELL YOU THAT I LOVE YOU FIRST
I WONDER WHAT FACE EXPRESSION YOU WILL HAVE..??
i don't want to give you a burden but
i am still sadly by your side
can you only figure out my love with words?

tweet : kalo nampak,katakan tak nampak...
           kalo tahu,katakan tak tahu...
           kalo sakit,katakan tak sakit...
           kalo sedih,katakan tak sedih...
           kalo suka,katakan tak suka...
           adakalanya,dalam hidup kita tak perlu berterus terang..
           cukuplah sekadar dengan teka-teki...
           simpan dan pendamkan sendiri dan hanya diri sendiri yang tahu...

Sunday, September 19, 2010

sangorul saranghan ino

mallo hal sun opsotijman cho-um bodon kudae-buton-gabwa
nae-gero wa narul tachige hal koldu nan a-ra
nomu manhi nullajido sollejido apujido malgo
kakkumshigun chirohadamyo tu junghamun sarang
pyongbom-hae-do guronsarang hago shi-peun nae man ani
morun chokhanun ni-ga misowo kuman dugado shipjiman
no-obshinun and wenun-gol nojuchado algi ttae-mune
noyege pudamjugin shipjiman
chigumdo nigyote isso sulpuge na
non darun marul har-yohunde
saranghanda manjo marurhamyon
nonun otton pyujong ji-umji nomu kungkumhae
pyongbom-hae-do gorunsarang hogo shi-peun nae mamani
morunchokhanun ni-ga mowoso kuman dugodo shipjiman
no-obshinun andwenun-gol nojuchado algi ttae-mune
noyege pudamjugin shipjiman
chigumdo nigyote isso
mallo hal su innun sarang kuraeyaman nae mam ani
moruncho-khanun niga miwoso kumandogodo shipjiman
no-obshinun andwenun-gol nojuchado algi ttae-mune
noyege pudamjugin shipjiman
chigumdo nigyote isso sulpage na

Friday, September 17, 2010

perasaan ini menjadi satu...

tersentak...!
terpana akan kehidupan yang bagaikan roda
ya..kadang-kadang kita di atas
dan kadang-kadang kita di bawah
dugaan hidup
terkapai-kapai melawan ombak di lautan
seumpama ombak tsunami
namun,
kekuatan diri hanyut
bersama derasnya air yang mengalir
hanya pasrah dan kejujuran dalam diri
kental diiringi imbauan yang kembali
namun..mereka telah pergi

rindu...?
rindukan kesempurnaan hidup
pilunya hati dikelilingi suasana berliku
sadisnya...
walaupun tersergam di sisi
adanya mahligai...
impian...
harapan...
yang lengkap segala
namun..
ia hanyalah pelengkap diri yang tiada makna
ketidak tenangan hati tetap menghantui
menyesalkah?
namun..
aku masih mencari

kesepian...
kehampaan...
kerinduan...
menjadi satu
bagaikan teman saban hari
tiada siapa yang mengerti

suara yang nyaring diiringi pandangan nan menusuk...
mempunyai makna yang sukar tuk dimengertikan...
malu untuk memahami
perintah yang tiada bantahan
walau hati ini tak lekang dek omelan
tak siapa mendengar
hanya hatiku...
diriku...
anganku...
hanya dinding dan hiasan berwarna
sama warna denagn hati yang tak keruan
tidak pasti sampai bila
kerana...
masih tidak bertemu jawapannya

namun...
mata ini terlihat seketika dari kejauhan
aku nampak
senyuman menawan,layanan istimewa
dan ketawa kedengaran
serta...
kebenaran...
kebenaran yang terpaksa!
penyeksaan...!
penyeksaan yang hampir terlerai
sayangkah?
rindukah?
apa maknanya?
ianya sementara cuma
hanyalah mainan kata-kata
yang pasti...
kepercayaan masih terhalang

hati nan terluka
sentiasa tercari-cari
mencari jawapan yang penuh denagn persoalan
apakah sebenarnya yang tersirat?
apakah itu telah tersurat?

kerananya sepi itu berlalu
kerananya rindu ini hadir
berdirinya aku hari ini
adalah kerana kegagalan hari semalam
kenangi masa yang lalu
hargai hari-hari yang mendatang
dan aku...
masih mencari jawapan itu...
masih mencari realiti kehidupan ini...
dan aku...
masih belajar untuk mengerti apa yang belum pasti...
biarlah perasaan ini menjadi satu
yang sukar untuk diungkapkan...

Friday, September 3, 2010

madah pujangga...

jika rasa diri nak bersuka ria dengan berkawan-kawan,baik jangan membuang masa dengan bercinta...kerana anda sedang membunuh kepercayaan dan cinta pasangan anda sendiri...

tak perlu berkawan dengan beribu hati jika kita tak mampu menjaga hati seseorang yang kita sayangi...

seorang manusia tidak layak digelar manusia jika dia tidak menunaikan janji-janji yang dia taburi..

hidup mesti bermaruah...jika diri tiada maruah,baik tak payah hidup...

tweet : hargai hidup anda...

Monday, August 30, 2010

what every girl wants to hear...

what a girl wants to hear
thanks for the fun day
no problem
can i ask you a few questions?
sure o.o
and...
be honest
have i ever crossed your mind?
no
do you like me?
no
do you want me?
no
would you cry if i left?
no
would you live for me?
no
would you do anything for me?
no
choose me or your life?
my life
the girl ran away in shock depression
the boy ran after her and told her...
  • the reason you never crossed my mind because YOUR ALWAYS ON MY MIND
  • the reason why i don't like you because I LOVE YOU
  • the reason i don't want you is because I NEED YOU
  • the reason why i wouldn't cry if i left because I'LL DIE IF YOU LEFT
  • the reason i wouldn't live for you is because I WOULD DIE FOR YOU
  • the reason i'm not willing to do anything for you is because I WOULD DO EVERYTHING FOR YOU
  • the reason i choose my life because YOU ARE IN MY LIFE
tweet : pink colour is the dialog of the girl while blue colour is the boy...



Thursday, August 26, 2010

friends forever...

a simple friend has never seen you cry,
a real friend has shoulders soggy from your tears.

a simple friend doesn't know your parents first names,
a real friend has their phone numbers in her address book.

a simple friend brings a bottle of wine to your party,
a real friend comes early to help you cook and clean.

a simple friend hates it when you call after she has gone to bed,
a real friend asks you why you took so long to call.

a simple friend seeks to talk to you about their problems,
a real friend seeks to help you with your problems.

a simple friend wonders about your romantic history,
a real friend could blackmail you with it.

a simple friend,when visiting,acts like a guest,
a real friend opens your refrigerator and helps herself.

a simple friend thinks that friendship is over when you have an argument,
a real friend know that it's not a friendship until after you've had a fight.

a simple friend expects you to always be there for them,
a real friend expects to always be there for you!

tweet :

Wednesday, August 25, 2010

the rose within

assalammualaikum...

A certain man planted a rose and watered it faithfully and before it blossomed,he examined it.
He saw the bud that would soon blossom,but noticed thorns upon the stem and he thought, "How can any beautiful flower come from a plant burdened with so many sharp thorns?saddened by his thought,he neglected to water the rose and just before it was ready to bloom...IT DEAD."
So it is with many people.within every soul there is a rose.yhe God-like qualities planted in us at birth,grow amid the thorns of our faults.many of us look at ourselves and see only the thorns,the defects.we despair,thinking that nothing good can possible come from us.we neglect to water the good within us,and eventually it dies.WE NEVER REALIZE OUR POTENTIAL!!!
Some people do not see the rose within themselves,someone else must show it to them.one of the greatest gifts a person can posses is to be able to reach past the thorns of another,and find the rose within them.



* This is one of the characteristic of love...to look at a person,KNOW THEIR TRUE FAULTS AND ACCEPT THAT PERSON INTO YOUR LIFE...all the while recognizing the nobility in their soul.help others to realize they can overcome their faults,if we show them the "rose" within themselves,they will conquer their thorns.only then they will blossom many times over. *



tweet : LOVE IS LIKE A ROSE.IT LOOKS BEAUTIFUL ON YHE OUTSIDE...BUT THERE IS ALWAYS PAIN HIDDEN SOMEWHERE!!!

Friday, August 20, 2010

LOL!!!

  1. "the great love that i have for you
  2. is gone,and i find my dislike for you
  3. grows everyday.when i see you,
  4. i do not even like your face
  5. the one thing that i want to do is to
  6. look at other boys.i never wanted to
  7. marry you.our last conversation
  8. was very boring and has not
  9. made me look forward to seeing you again.
  10. you think only of yourself.
  11. if we were married,i know that i would find
  12. life very difficult,and would have no
  13. pleasure in living with you.i have a heart
  14. to give,but it is not something that
  15. i want to give to you.no one is more
  16. foolish and selfish than you,and you are not
  17. able to care for me and help me.
  18. i sincerely want you to understand that
  19. i speak the truth.you will do me a favor
  20. if you think this is the end.do not try
  21. to answer this.your letters are full of
  22. things that do not interest me.you have no
  23. true love for me.good-bye!believe me,
  24. i do not care for you.please do not think that
  25. i am still your girlfriend.
however,before handing over the letter to the boy,the girl told the boy to 'READ BETWEEN THE LINES',meaning-only to read 1.3.5.7.9.11.13...(odd numbers)

tweet : now,try reading it again-only odd numbers this time. :-)

Thursday, August 19, 2010

~A SMILE~


A SMILE cost nothing,but gives much.
it enriches those who receive,without making poorer those who give.it takes but a moment,but the memory of is sometimes lasts forever.none is so rich or mighty that he can get along without it and none is so poor that he can be made rich with it.

A SMILE creates happiness in the home,
fosters good will in business and is the countersign of friendship.it brings rest to the weary,cheer to the discouraged,sunshine to the sand and it ia nature's best and antidote for trouble.yet it cannot be bought,begged,borrowed or stolen for it is something this is of no value to anyone until it is given away.
some people are too tired to give you A SMILE.
give them one of yours,as none needs A SMILE so much as he who has no more to give.

tweet : smile always...
mood : happy...

Wednesday, August 18, 2010

~6 dan 7 ramadhan~

assalammualaikum..
tiada apa yang ingin dikongsikan cuma tengah boring ni..
al-kisahnya pun bermula..

6 ramadhan...
tiada apa yang dapat diungkapkan pada 6 ramadhan..semuanya berjalan dengan lancar dan tanpa aku sedari...kehidupan aku masih seperti dahulukala..pabila pergi ke tarawih,aku agak terkejut kerana para jemaah wanita sedikit..terasa lain bangat di sanubari..tiada siapa2 yang mengusha,memandang,tersenyum padaku..aku rasa lain bangat sih..tak terluah dengan kata2..cuma..tarawih kali ini..aku suka sangat kepada imam yang meng'conduct' tarawih ni...ekspress babe dia baca..laju aje..xda rasa nantok..he5..bila dy wat ekspress macam ni..aku terngat life di hostel dlu..
diberi nama,HANIEM..hm..dy kalo dapat jadi imam memang laju glr..ha5..papehal,antara dia dan pak imam ni,aku rasa laju lagi haniem bawa..kuing3..apa2 hal,aku xnampak la budak kecil 2..mungkin,pandangan mata dia yang dulu 2,merupakan pandangan yang terakhir buatku..pandangan mata yang terakhir,susah untuk aku ungkapakan..mungkin ada maksud tersurat dan tersirat..aku hampa..aku ngatkan budak kecil itu ada..tapi xpa la..muka dan wajahnya akan tetap aku ingati..

7 ramadhan..
pejam celik pejam celik dah seminggu berpuasa..xsangka la..chaiyok2 timah din..ha5..hari ini,waktu di new delhi menunjukkan pukul 4pm(di malaysia,6pm n di brisbane,8pm).aku keluar untuk menenangkan minda..well,warga2 di brisbane sudah berbuka puasa memandangkan waktu maghrib di sana adalah pada pukul 5 lebih..melihat aksi dan ragam manusia2 di sini..ha5..terhibur juga..melihat cara pemakaian mereka,kasut,cara jalan dan lain2..macam2 ada..he5..terhibur melihat mereka ni..nth macam mana,hujan pun turun..renyai2..seumpama memahami hatiku yang sedang gerimis ni..hu5..tak terluah..jadi,dengan pantasnya,aku mengeluarakan payung...payung ku berwana kombinasa biru dan kuning manakala batang pemegang payung tersebut berwarna perang...jadi,aku pun melangkah bersama payung tersebut..
ntah macam mana,sampai di satu tempat,angin bertiup kencang..aku ni dah la kurus cekeding turut terdorong mengikut aLUNan angin tersebut...nak tau,payung yang aku pegang terlepas!!aku basah kuyup..aku hanya membiarkan diriku ini dibasahi air hujan..ramai yang melihat aksi aku ini..bayangkan,di tengah2 org ramai aku jadi begitu..aku xtau kenapa denganku pada saat itu..mungkin aku terlalu sedih tetapi aku tak tahu pada siapa harus aku luahkan..papehal,aku xpergi tarawih..hujan la!!gpun,aku demam..effect kena hujan tadi la..well,antibody aku bukannya kuat sangat kena hujan..
KENA AJE HUJAN TERUS DEMAM..BILA DEMAM,XSUKA MAKAN UBAT!!UBAT TAK SEDAP..
aku tidur awal...

tweet : dah tau xleh kena hujan,yang g mandi hujan 2 sapa suruh??lain kali jangan mandi hujan dan kalo demam,jangan lupa makan ubat walaupun ubat 2 xsedap...

Monday, August 16, 2010

~3,4 dan 5 ramadhan~

assalammualaikum..
dah lama xmenulis,xtau la nak mulakan dekat mana..
ibadah puasa yang dijalankan adalah seperti biasa..macam hari2 yang terdahulu cuma adalah sedikit ke'adventurerannya' yang dah berlaku..wink2..hak2..

3 ramadhan..
kehidupanku adalah seperti biasa..disebelah petang,cuaca di sini hujan lebat sangat la..he5..tapi,jangan riso..saya pergi tarawih..hu5..seperti biasa..apabila kaki ini dijejakkan,seumpama adanya aura fatimah din,semua para jemaah wanita memandang ke arahku dan tersenyum2..waduh,malunya..cuak pun ada..ni mesti nak tanya n cakap pasal aku xdatang tarawih smalam eh??hm??hu5..aku buat biasa aje la..ntah macam mana,mata ini tertancap pada budak kecil itu..adik..comelnya kamu..dia hanya memandangku dan tersenyum2..ada lesung pipit,nampak manis sahaja..pandangan matanya seumpama ada sesuatu yang ingin diomongkan bersamaku tapi cukuplah sekadar dengan pandangan mata..tidak lepas2 dia memandangku..malu pun ada,tapi aku tetap steady...

4 ramadhan..
puasa pada hari ini betul2 menguji keimanan dan kesabaran aku..aku keluar juz tuk menghiburkan hati,melihat persekitaran dunia,melihat gelagat dan telatah manusia...macam2 spisies dan fesyen aku jumpa!!ha5..pada pukul 10:30am waktu di new delhi,india(di malaysia,12:30pm manakala di brisbane,australia adalah pukul 2:30pm)..nak dijadikan cerita,sedang asyik aku duk berjalan2,adalah seorang wanita(muka ala orang malaya) menolak troleynya kearah ku..argh..aku tersepit di antara troleynya dan troley seorang lelaki(berkulit putih dan bermata sepet)...waduh..tersepit sih..nasib baik aku tidak memegang apa2 barang di tangan..nasib baik juga aku dilahirkan kurus cekeding..ntah macam mana..aku pun terkeluarkan 1 ayat ni..

'hoi..xnampak ke aku dekat cni??tudung je labuh tapi xda keperimanusiaan..apa jenis manusia la ko ni..??'

wanita tersebut tidak memandang kearahku..nonong2 aje dia berjalan,xda mnx maaf pun..ntah macam mana,aku terserempak lagi dengan dia..rupa2nya..dia bukanlah orang malaya tapi siyes,muka macam orang malaya..hik2..patutlah dia xfaham sepatah haram apa yang aku cakapkan tadi..hu5..nasib baik..hua3..
malamnya pula,aku pergi tarawih..seperti biasa,jemaah para wanita seperti ternanti2kan kehadiranku ini..semua mata terarah kepadaku sebaik sahaja aku melangkah masuk..mata aku melilau mencari budak kecil itu tapi sayang..dia tidak ada..aku HAMPA...xdapat akak nak tengok muka suci dan manis adik 2...

5 ramadhan..
xsangka dah masuk hari kelima aku berpuasa...num kesukaan aku 2,bersemangatlah sikit..ha5..tiada apa yang ingin dikongsikan cuma masa berbuka..mulut aku ni xhabis2 nak wat lawak..sonok plak aku tengok org sekeliling aku gelak2 n hepi...tgk dyorg gelak,aku rasa bahagia...he5...aku xpergi tarawih...hujan lebat sangat...

tweet : apa yang dicerikan ini,jadikan sebagai 1 teladan..bulan puasa haruslah berbanyak bersabar..jangan jadi macam ~sweetest girl~ yang xpasal2 marah..hik2..sabar itu separuh daripada IMAN..

Friday, August 13, 2010

~2 ramadhan~

assalamualaikum..
syukur alhamdulillah dah masuk puasa hari yang kedua..
semuanya berjalan dengan lancar,smooth aje..
cuma..
mood masih sama macam 1 ramadhan...xda nafsu nak berbuka..
agak blur nak berbuka apa..
xbanyak apa pun yang berlaku 2 ramadhan ni..
it still da same such as what happened on 1st ramadhan..
cuma..
saya xpergi tarawih..
sebabnya..
masa nak berbuka puasa..
keadaan di sini hujan lebat sanagt..kilat sabung menyabung..
ni pun kelemahan saya..SAYA TAKUT KILAT DAN HUJAN LEBAT..
tapi xpa,saya gagahkan juga..
melihat muka2 manusia di sini,steady r,cam xda apa2 yang berlaku..
after solat maghrib,saya ngaji..dalam pada 2,di hati bermonolog...
hujan,berhentilah..saya nak pergi tarawih..
tapi sayang,hujan tetap turun..
saya hanya mampu memandang ke arah masjid..di hati tetap berkata..
ramai ke yang tarawih ari ni??hm..ap khabar jemaah perempuan yang slalu usha aku 2??
mesti diaorang ternanti2kan kemunculan aku..
1 kerugian xg tarawih..;tp xpa..
insyaalah malam ni aku pergi..
2 ramadhan ni gak..aku terasa diri aku ni penat sangat..
aku pun xtau napa..ap r y aku duk penatkan??
hm...papehal..truely...aku tidur awal..
aku nantok...
2 aje coretan 2ramadhan...
wassalam..

Thursday, August 12, 2010

~1 ramadhan~

assalammualaikum...
nak ceritakan sedikit pengalaman berposa pada tahun ini(1st day pose di bulan ramadhan 2010)
syukran alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar cuma..
sejak 2 tahun yang lepas..
tiap2 ari isnin&khamis aku mesti berpuasa..
puasa sunat la katakan(dalam pada 2,puasa ganti gak..gantian bagi puasa2ku yang terdahulu yang x aku laksanakan)..
tidak lupa juga puasa 3 bulan berturut-turut iaitu rejab,syaaban&ramadhan..
nak dijadikan cerita..
aku agak blur tuk makan apa tuk berbuka..
aku dapat rasakan y semua jenis juadah aku dah rasainya..
2 la kenikmatan puasa..
aku xtau nak makan apa..aku tgk ramainya umat yang duk borong nak beli juadah berbuka tp ak??
aku hanya memandang mereka..dalam hati berkata..
'apa nak makan ni??'
'ya allah..kenapa dengan aku ni??'
'kenapa aku x terliur melihat makanan2 ini??'
jujurnya...aku memang blur..tp xpa..lupakan la..
yang pastinya aku berbuka dengan penuh kenikmatan..air milo ais..minuman kegemaran aku..
syukur dengan segala rezeki yang dilempahkan..
tiba2,aku terfikir..'adakah maut bakal menghampiri aku??'
soalan ini menjengah kedalam kepala otakku ini..
nak tau napa aku terfikirkan soalan itu..
sebabnya...tanda2 awal seseorang itu nak mati adalah hilangnya hawa nafsu makan seseorang itu..
jadi,adakah aku tergolong dalam golongan itu..
mengingati mati itu adalah wajib!!
bersediakah aku untuk mati??
aku teringat,suatu ketika dahulu aku pernah melafazkan..
'kalo boleh..aku nak mati sebelum mak&bapak aku mati..tapi sebelum 2,bagilah dahulu aku berbakti kepada mereka..'
mesti ramai yang pelik dengan permintaan aku 2..aku pun tiada jawapan tuk permintaan itu..
selesai berbuka &solat maghrib,seperti biasa,,aku membaca al-quran..
menenangkan jiwa yang kacau&galau ini..selesai sudah..
azan isyak pun berkumandang..
aku pun melangkahkan kaki ni untuk ke destinasi seterusnya..
once again,aku g tarawih seorang diri..yang len2 xnak g,xkan aku nak paksa..bio la..
nak bertemu allah mesti ad keikhlasan diri..
saat yang melemahkan aku..
aku terpaksa melintas jalan..
pandang kanan,pandang kiri dan pandang kanan semula..
tp,tetap ada lagi kereta yang datang...aku cuak,aku takut..
ni la kelemahan aku..AKU FOBIA NAK MELINTAS JALAN..
akhirnya,aku berjaya melintas jalan..sampai di pintu gerbang..
hu5..ramainya lelaki..
ni lagi 1 kelemahan aku..aku cuak nampak lelaki..bukan cuak tapi MALU..
lelaki yang ada dalam hidup aku hanyalah abah aku..
hm..jadi,ketika melangkah tuk memasuki perkarangan masjid..
aku hanya menundukkan muka ini..
abah pernah cakap,'kalo nampak mana2 lelaki yang xdikenali,tundukkan wajah..'
gpun,dalam islam ada gtau..hu5..
aku berjaya merentasai kelompok kuam adam itu..terasa pipi ni merah sangat& terasa bahang kepanasannya..hu5..
aku malu bila nak berhadapan dgn lelaki..aku pun xtau nape..he5..
setibanya di saf wanita..dengan lafaz bismillah..aku pun masuk..
once again,para jemaah memandang aku&tersenyum2..aku malu la..
tp xpa..aku tetap tersenyum kepada mereka..
once again,aku berdiri..tempat duduk full...
huh..aku dapat tempat di sebelah budak kecil..comel..
kulitnya berwarna putih...
mungkin usianya dalam linkungan 5tahun..
bila sembahyang sebelah budak ni..hm..
asal tahiyat je,dia terduduk di atas kaki aku..
selepas memberi salam,budak 2 hanya memandang muka aku..
nak aje aku cakap,'adik,jgn la pandang akak,akak malu la..'
tp xpa la..bayangkan..dari awal solat ke akhir solat,budak 2 tetap duduk di atas kaki aku..
xpa dik,akak xkisah,,akak faham..akak mengerti..
sehinggalah...
di saat2 akhir(after solat witir)..
budak kecil itu memandang aku..aku pun terpandang dia juga..
alahai..comelnya senyuman dia..ada lesung pipit lagi 2 disebelah pipi kanannya..
comel sangat..indah sungguh ciptaan tuhan yang satu ni..
selepas itu,aku pun melangkah pergi kerana ada mission yang perlu dilaksanakan..
buat adik kecil 2..akak harap akak dapat sembahyang sebelah adik lagi..
adik cute&comel sangat la..
semoga di masa akan datang adik dapat berbakti kepada bangsa,agama&negara..
2 doa akak tuk adik!!