Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Thursday, December 27, 2012

menarilah resahku

assalammualaikum..

nyanyilah keresahan mu dalam tulisan,
goyang2-kan agar ia lalai,
tentang pedihnya kenyataan,
lenggokkan tubuh,
ke kiri dan ke kanan,
agar keresahan memujuk jiwanya sendiri,
tarikanlah ia mengejek rentak dengki,
rentak segala keresahan,
rentak segala kecelaruan,
mengubati luka2,
hirisan duniawi,
perit ini akan kembali,
bukan janji tapi pasti!
penyembuhnya bukan di hujung dunia,
tapi tercipta dalam diri,
pujuklah diriku sendiri...

chop! : keresahan, kecelaruan dan kebimbangan untuk menghadapi final exam..

salam sayang,
fatimahdin5734

Tuesday, December 25, 2012

final exam

assalammualaikum..


USAHA + DOA = TAWAKAL

firman Allah S.W.T bermaksud : maka kepada Allah jualah hendaknya orang2 yang beriman bertawakal
(At-Taubah : 51)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

jadual exam :
03/01/2013 @ 1400-1700 : ethnic relations
13/01/2013 @ 0900-1200 : malaysia legal system
21/01/2013 @ 0900-1200 : law of contract

salam sayang,
fatimahdin5734

Sunday, December 23, 2012

pesanan

assalammualaikum..
kepada : fatimahdin

dear fatimahdin,
saya tahu awak sedang bercelaru sekarang ini.. dengan keadaan kesihatan yang tidak menentu.. dengan jadual kehidupan yang sentiasa sibuk dan padat... perlu membahagikan masa untuk belajar dan bekerja dalam satu masa... exam dah nak dekat!! adakalanya, kepenatan melanda diri.. bila penat, semuanya tak berjalan dengan lancar.. of course nak tidur!! makan pun selalu skip! ada benda atau hal yang perlu dilakukan bagi men-cover jadual makan tapi kadang2 memang tak lalu nak makan pun..
kadang2, rasa nak lepaskan semuanya atau bahasa yang mudah difahami, QUIT!! tapi, ramai kawan2 cakap, 'JANGAN!!'
fatimahdin,
kuatkan semangat ye!! yang paling penting ialah diri anda sendiri.. selamat maju jaya fatimahdin.. wish you all the best..
DOA + TAWAKAL = REDHA

chop! : terima kasih evy kerana memdengar masalah fatimahdin dan meninggalkan pesanan yang menginsafkan diri ini serta mem-brain wash fatimahdin... really appreciate you!

salam sayang,
fatimahdin5734

Thursday, December 20, 2012

befday adik!

assalammualaikum..
kepada : fatihahdin


maaf, pada hari lahir adik yang ke 12, along tak ada untuk raikan..
apa2 pun, dari kejauhan, along tetap doakan yang terbaik untuk adik along yang sorang ni..
awak sorang je adik along yang nakal.. hik2 :)
penuhkan hidup ini dengan kegembiraan, kasih sayang sesama insan dan hargailah setiap detik masa yang kita lalui bersama..
nanti, along balik kita lepak2 sama2..
~selamatharilahir~

chop : jangan lupa buat IC tau! awak dah besar..

salam sayang,
fatimahdin5734

Sunday, December 16, 2012

pokok

assalammualaikum..
location : tasik depan unisel shah alam



pokok oh pokok
hebat amat dirimu tercipta
mematuhi sunnah Allah Yang Maha Esa
bagaimana pula dengan manusia
adakah khalifah gelaran sahaja?

pokok oh pokok
fitrahmu hidup me-rata2
namun tak pernah dirimu meminta
dibiarka hidup se-suka2
patuh arahan-Nya ingkar tiada

pokok oh pokok
tidakkah manusia itu berfikir?
apakah akibat jika menyingkir?
perlu disangkal, perlukah difikir?
kehendak Ilahi dia mungkir

pokok oh pokok
lihatlah manusia itu
tiada segan, tiada malu
membantah perintah Tuhan yang satu
namun pantas mengikut nafsu

pokok oh pokok
ini hanya satu soalan
sempat sahaja dinukilkan
untuk tatapan kawan dan teman
agar ia menjadi pedoman

manusia oh manusia
lihatlah pokok di hadapan mu
cuba renung hamba Allah itu
taat mengikut tiada jemu
hidup sebatang tiada malu

manusia oh manusia
hidupnya pokok bersebab pasti
tempat berteduh di tengah hari
sanggupkah dirimu suatu hari nanti
meninggalkan si pokok pendinding diri?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

terima kasih pokok kerana menumpangkan fatimahdin berteduh
untuk membaca buku sambil menenangkan minda ini!
indah sungguh ciptaan tuhan!

salam sayang,
fatimahdin5734

cerita dia

assalammualaikum..

* persamaan pada gigi, mata dan senyuman mereka *
* mereka ini adalah adik-beradik *
: -)

sempurna
cerita yang sempurna
apakah alasannya
siapakah di hatinya..?

bahasaku..
mungkin tidak seindah
lafaz kata pujangga
namun ku bersumpah..

bila ku tunggu
jawapanmu..
masihkah aku ada di hatimu..
saat ini...

biar tubuhku kan terpaku..
biar jasadku
tak bernyawa lagi..
sampai nanti..
ooo...oooo....

# tribute to atiq shah! thank you tadi tolong translate-kan bahasa mandarin saya..
cuti2 macam ni, rindu pulak dekat awak... oh ya, selamat bercuti!
ops, silap...! selamat hari raya awak.! nak duit raya tau...

chop! : jom melalak lagu ni nanti ye.. coming soon!

salam sayang,
fatimahdin5734

Tuesday, December 11, 2012

aku masih mencuba...

assalammualaikum..


cinta aku tak terkata
rindu aku tak terungkap
terluka aku tak terkeluh
tertawa aku tak terasa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

begitulah aku
begitulah diriku
kulepas harapku
ku buang jauh kenanganku

salam sayang,
fatimahdin5734

salam semesta hati

assalammualaikum..


bahagia bukan pilihan namun mesti kita ciptakan
bahagia dan kesedihan hanya berbeza dengan cara kita berfikir sahaja
kusapa semua dengan senyuman yang paling manis
hanya satu yang aku inginkan
semoga sepanjang hari bahagia menemani kamu sahabat

salam sayang,
fatimahdin5734

Monday, December 3, 2012

sahabatku

assalammualaikum..

location : midvalley
date : 01 disember 2012 (happy new year)


*cuba cari persamaan dalam gambar ini*


*kesamaan kami berdua kerana memiliki tahi lalat di hidung sebelah kanan kami*


*kesamaan kami juga adalah apabila ketika kami senyum kerana akan menampakkan gigi kami yang sama.. sama tak gigi kami berdua?*

-------------------------------------------------------------------------------

ukhuwah dua sahabat..

sahabat
saat kau gelap
akan ku bukakan cahaya
saat kau tenggelam
aku adalah pelampungmu
kerana keimanan itu
adalah dasar hubungan kita #
maka, aku tidak peduli apa2
melainkan memenuhi
tanggungjawabku kepadaNya

~fatimahdin_ainmazlan~

salam sayang,
fatimahdin5734



Thursday, November 29, 2012

hanya kenangan


aku hanya punya kenangan masa kecil dengan mu,
mengingatimu pengubat derita hatiku,
kau insan istimewa dalam hidupku,
kaulah sahabat,
kaulah yang terindah,
walau jarak dan masa memisahkan kita,
kau tetap di hati meniti hariku,
meniti hatiku...

salam sayang,
fatimahdin5734

Wednesday, November 28, 2012

entah kenapa

assalammualaikum..

bulan november memang bulan yang paling serabut untuk fatimahdin.. serabut dengan segala masalah2 yang melanda especially nak bahagikan masa.. time management yang bercelaru..
kadang2, bila duduk sorang2 ni, tiba2 fikiran yang serabut ini akan memikirkan kisah bulan november tahun 2011.. lagi serabut bila fatimahdin teringatkan kejadian itu.. tapi entah kenapa, fikiran ini teringatkan pada seseorang.. bukan seseorang tapi dua orang.. ya allah, fatimahdin dapat rasakan macam fatimahdin tak kuat sangat nak harungi hidup ini.. entah kenapa fatimahdin terfikirkan kalian berdua? rindukah?
jikalau rindu, ingin fatimahdin katakan, rindu ini datang dari hati yang murni.. maafkan fatimahdin kerana masih merindui walaupun fatimahdin pernah berjanji pada diri fatimahdin ini bahwa fatimahdin akan tidak merindui kalian berdua.. janji yang tak ditepati tapi dicapatikan sendiri oleh fatimahdin! fatimahdin hanya melihat dan tersenyum..

madah pujangga berkata :
' kebahagiaan takkan pernah kau miliki
jika kau hanya melihat kebahagiaan milik orang lain
dan selalu membandingkan hidupmu
dengan hidup orang lain
bersyukurlah atas hidupmu
supaya kau tahu
di mana kebahagiaan itu berada
selalu bersyukur walau dalam apa keadaannya
kulabuhkan lenaku dalam mimpimu
berharap agar rindu terdakap
mencintai itu indah
dicintai itu anugerah
dan aku hanya ingin menikmatinya sahaja '

chop! : saya nampak kalian berdua tadi.. dah lama kita bertiga tak keluar bersama.. 

salam sayang,
fatimahdin5734

Sunday, November 25, 2012

memori konvo SIMN

assalammualaikum..

kepada : suria izzaty

pagi2 buta nak pergi uitm, jalan jam.. naik bus rapid U603 untuk pergi ke fakulti undang2 uitm.. aduyai, banyaknya bunga2 tepi jalan.. ter-sengih2 fatimahdin dibuatnya.. perjalanan diteruskan.. bus menghala ke padang kawat.. fatimahdin nampak DATC (kalau tak silap)..

memori itu bermain dalam kotak fikiran fatimahdin..
gila!!!!!! fatimahdin teringat masa awak konvo hari itu.. banyak sangat memori yang kita simpan sama2.. ada longjah, mama, kojie and a person named unknown.. ha5.. unknown? hello, of course it's me, fatimahdin.. :)
you know what suriaizzaty.. suddenly, kotak pemikiran ini teringat pada kenangan itu..
before hari you konvo, iron baju longjah, nak cakap dekat longjah pun kecut2 berani.. gurauan mama.. pagi2 buta masa hari you konvo, baru cakap dekat longjah nak ambil kojie dekat hotel depan mc'd bertentangan sunway pyramid..
hey, lelaki berbaju kemeja ungu.. ya! itu kamu..! itu kojie...!sweet memory babe.. susah nak gambarkan macam mana.. hanya kita yang lalui yang dapat merasakan apa yang kita rasa.. fatimahdin enjoy jadi photographer korang berdua... gila sweet punya posing.. gila sweet punya picture... hey, kalau ada jodoh, tak ke mana ya... fatimahdin tak nak jadi pengapit tapi nak jadi photographer tau.. kih2 :)
memori nak belikan bunga untuk awak pun.. aduyai, cerewetnya kojie... memberikan yang terbaik untuk awak.. tapi babe, apa yang tengah berlaku sekarang, i think, in my opinion, korang berdua tenag2-kan dulu fikiran ya.. nanti, bila awak konvo lagi, fatimahdin datang ya.. harap2 memori itu akan berulang lagi.. fatimahdin doakan yang terbaik untuk both of you..!

# really miss longjah, gurauan  mama and kesengalan  suriaizzaty

chop! : saya akan memainkan peranan saya sebagai photographer.. eh bukan... silap! saya sentiasa ada ketika suriaizzaty berduka dan bersenang.. saya ada untuk mendengar dan menolong! hidup safiqrahim..

salam sayang,
fatimahdin5734

Friday, November 23, 2012

antigraviti


hati ini milik Allah,
hati ini Dia yang cipta,
hati ini Dia yang terbitkan rasa....

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

masa seakan terhenti,
kaki seolah tak menjejak bumi,
pemikiran entah ke mana,
hati? bagaimana keadaan hati?
antigraviti fatimahdin seketika..

salam sayang,
fatimahdin5734

Thursday, November 22, 2012

pertukaran emel

assalammualaikum..

pemberitahua :
fatimahdin telah pun menukarkan webmail fatimahdin..
jika ada rakan2 yang ingin berurusan dengan fatimahdin,
sila emelkan segala makluman kalian di emel..
fatimahdin@kehakiman.gov.my
pertukaran emel ini adalah kerana fatimahdin telah pun
bertukar dan berkhidmat di
mahkamah sesyen dan majistret klang..
namun demikian, emel
fatimahdin@ummc.edu.my
masih lagi wujud..
dengan terangnya, sila berurusan dengan fatimahdin
dengan menggunakan emel kehakiman seperti
yang tertera di atas..

salam sayang,
fatimahdin5734

Monday, November 19, 2012

scoot

assalammualaikum..

entry kali ini pada malam2 buta ini yang sepatutnya badan ini diselimuti selimut dan kepala ini sepatutnya beralaskan bantal which means that dalam erti kata lain fatimahdin sepatutnya sleep tapi fatimahdin tak kira juga fatimahdin nak bercerita mengenai satu haiwan peliharaan fatimahdin yang paling fatimahdin sayangi yang berkaki bulat, tidak suka makan tapi suka minum, tersangatlah comel macam fatimahdin dan yang pastinya binatang peliharaan fatimahdin ini tidak ada perasaan!amboi, panjangnya nak tunggu hingga ke titik akhir..rakan2 di luar sana, cuba teka apakah binatang peliharaan fatimahdin tersebut? hik2, sapa dapat jawab ada hadiah lumayan buat kalian.. hu5..
okey2, fatimahdin tahu ramai yang teka dengan betul.. tengok sajalah pada tajuk entry tersebut, terang tang2 dah bagitahu apakah nama binatang peliharaan fatimahdin tersebut.. aduyai, siapa yang tak dapat teka, maybe next time fatimahdin buat lagi segmen teka meneka..
serba sedikit mengenai biodata pasal scoot fatimahdin ini.. jap2, scoot pun ada biodata ke?(buat muka pelik)

jenis : Yamaha EgoS (sesiapa yang bawa scoot spesise ini confirm ego gila! hey, tak baiklah perangai ego ni)
kelajuan : mestilah auto-kan..(akan menjadi lebih laju jika pembawanya adalah ringan seperti fatimahdin)
kapasiti : benda alah apa ini pasal kapasiti.. okey, skip je
level ke-cute-tan : of course-lah cute macam fatimahdin.. dah di touch up cantik2
warna : of course-lah warna warni macam pelangi.. macam tema blog fatimahdin
status : single.. eh, scoot boleh kahwin ke? (apalah fatimahdin ni!)

asallah fatimahdin membebel pasal scoot ni? tapi yang pastinya, tak nak tunjuk lebih2 scoot ni dekat kalian semua.. nanti ada yang terpekik terlolong melihat ke-cute-tan scoot fatimahdin ini.. yang pastinya, scoot ini pernah disaman pada tahun 2010 (kalau tak silap fatimahdin).. aduyai, scoot yang comel ini pun kena saman..haish =,=

chop! : agak2, scoot ini boleh sampai Gaza tak? menolong mereka yang dalam kesusahan..

salam sayang,
fatimahdin5734

Sunday, November 18, 2012

rindukan kalian berdua

assalammualaikum..

kepada : ainmazlan dan miranoh

nyanyi :
' hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kaulah irama terindah
tak lagi ku dengari
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau ku lupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia'
( pergi, aizat )

merenung ke luar jendela, hujan renyai-renyai mencurah kini.. minda teringatkan pada kalian berdua.. main hujan jom!huh, mulakan mukadimah dengan nyanyian lagu dari aizat yang bertajuk pergi..okey, let's proceed to the main topic, shall we?

girls.. secara jujurnya fatimahdin rindukan kalian berdua! fatimahdin rindukan KITA, ya kita bertiga!
 lan - din - noh.. aduyai, kita pakai nama panggilan bapak kita masing2 la.. haish =,=
okey, fatimahdin tak nak salahkan sesiapa dalam soal ini because it is normal that these things happen! kita makin membesar,and... tanggungjawab dan komitmen yang kita pikul makin lama makin banyak, menimbun tak tentu hala dan kadang kala tak terurus dibuatnya (mungkin pengurusan masa fatimahdin tapi berkemungkinan tidak pada kalian).. each and everyone of us ada matlamat dan hala tuju masing2 right? masing2 busy dengan hal itu dan hal ini.. and bla bla bla... i know that! kita ada masalah, kita ada konflik, dilemma and so on.. and sometimes, sebabkan perkara2 ini secara per-lahan2 kita mula berubah (this statement is for fatimahdin, mungkin fatimahdin yang banyak berubah sehinggakan bila korang ajak keluar, fatimahdin tak dapat penuhi).. kita masing2 ada kepentingan sendiri..

girls.. we are 22 years old now(fatiamhdin baru ja masuk 22tahun pada bulan oktober yang lepas) and next year, we are 23 years old and this is not a joke.. its normal to have problems in your life..tak kiralah masalah apa pun dan benda ini adalah lumrah..fatimahdin nak minta maaf jika selama kita berkawan fatimahdin ada sakitkan hati sesiapa.. dan maaf juga dengan keadaan sekarang kita tak dapat rapat macam dulu..tipulah jikalau fatimahdin katakan yang fatimahdin lupakan korang berdua dan tak rindukan korang! fatimahdin manusia, dan fatimahdin tidak sempurna (mak ai, ayat.. tapi ini adalah hakikat).. maybe, fatimahdin tak dapat nak text macam dulu, buat special wish dekat blog bila hari jadi kalian dan tarikh2 penting dalam hidup kalian mungkin juga fatimahdin terlepas pandang tapi kenangan bersama kalian fatiamhdin sentiasa ingat! we are always share our problems..eating rangka ayam together! seriusly, ingat senang ke nak lupakan kawan2 macam korang berdua ni? sorang panas baran dan sorang lagi asyik blur je tapi yang pastinya kita bertiga ni ter-gila2-kan si garfield yang poyo! ha5 :)

kalau tak silap fatimahdin, kita bertiga ni mula rapat masa f3.. koranglah tempat fatimahdin bermanja, menggedik, menggila dan lain2.. susah senang, kita sama2..
miranoh, ko ingat lagi tak, masa fatimahdin dan ainmazlan kena laser dengan senior2 kadet..? habis kena laser, ko yang tenangkan kita orang.. fatimahdin pun pelik, after kena laser fatimahdin dan ainmazlan boleh gelak2.. macam orang yang tak ada perasaan.. masa f6, kita lalui dugaan itu ber-sama2.. nangis dekat katil ko dan meluahkan macam2.. entahlah, masa itu, fatimahdin rasa macam dah putus harapan tapi kaulah penguat untuk fatimahdin teruskan pembelajaran f6! kau pun tahu yang fatimahdin takutkan guruh yang berdentum kuat dan dengan tidak malunya, fatimahdin bawa bantal busuk fatimahdin dan landing dekat katil miranoh.. kenyataan, sampai sekarang bila malam hujan dan guruh berdentum, fatimahdin masih takut tau.. hey, kita bertiga, gelak, nangis, buat jahat pun ber-sama2 especially ponteng kelas even kita bertiga ini kelas lain2.. hey, lama juga kita berkawan dan fatimahdin dah masak dengan perangai kalian berdua! tak semestinya bila fatimahdin diam, fatiamhdin tak tau or fatimahdin tak peduli but I CARE BOUT BOTH OF YOU K!
ainmazlan, bila kau deactive facebook, fatimahdin sedih sangat.. kadang2, fatimahdin tak faham kenapa.. tapi, fatimahdin tetap cuba mengerti walaupun fatimahdin tak dapat apa2 penjelasan mengenai peng-deactive-an facbook itu.. tak ada kawan untuk melayan otak meroyan dan kesengalan fatimahdin ini..
hey, both of you are part of my family.. teringat masa korang fly rumah aku.. hik2..
korang, macam2 yang kita kongsikan bersama.. pasal itu, pasal ini.. ha5... pasal kakak2, pasal adik2 dan sekarang kalian share-kan ke-happy-an korang dengan insan yang bergelar kaum adam.. cepatlah naik pelamin wahai kakak2 ku ini.. tak sabar fatimahdin nak rasa nasi minyak kome.. he5 .. :)
fatimahdin ada untuk mendengar!

miranoh :
' dalam setiap permasalahan yang kau hadapi,
fatimahdin tetap ada untuk mendengar..
jangan risau tau, i'm still da same k!
saya tetap ada di samping anda..
tetap mendoakan yang terbaik untuk anda..
maaf kerana hari itu fatimahdin tidak dapat
memberikan pertolongan kepada anda..
maafkan fatimahdin ya..'

ainmazlan :
' terlalu banyak memori kita babe!
camping the best activity in our life!
terima kasih kerana selalu support fatimahdin
yang cekeding yang tak cukup makan ni..
moga bahagia selalu..'

chop! : kalian, fatimahdin ditempatkan  penempatan mahkamah klang.. ada apa2, cari fatimahdin di sana ya.. doakan fatimahdin berjaya dalam kerjaya fatimahdin di mahkamah klang sana.. 

salam sayang dan rindu,
fatimahdin5734


Tuesday, November 13, 2012

alasan fatimahdin

assalammualaikum..

nyanyi :
' kerana aku cinta
aku lepaskan kau
sama orang lain '
(anak kampung, jimmy palikat)

chop! : alasan yang pendek, jelas dan nyata kenapa fatimahdin lepaskan..

salam sayang,
fatimahdin5734

Thursday, November 8, 2012

awak dan saya

assalammualaikum..

bagaimana sahabat anda?
kisah ini menceritakan tentang awak dan saya..
awak dan saya BFF..
awak dan saya selalu pergi ke sekolah bersama..
awak dan saya sentiasa menghabiskan masa bersama..
makan sama2..
main pun sama..
masa STPM,
result kita gempakx sangat2..
meng-cover untuk SPM yang kta kantoi tu, kononnya..
awak dan saya..
sama2 melangkah ke gedung ilmu yang sama..
kini..
kerana orang baru..
awak jadi lain.
tiba masa untuk saya undurkan diri..
awak jaga diri elok2 ye..
masa saya mula menjarakkan diri saya itu,
saya ok je..(tersenyum tawar)
saya dapat rasakan,
kita dah jarang ber-sms, ber-chatting, ber-gayut,
ber-emel dan lain2 perkara yang pernah dilakukan..
satu hari,
saya tak ingat bila..(kononnya tak ingat)
awak memang dah lama gila menghilangkan diri..
selalunya, awak yang akan mulakan dulu perbualan..
awak try akan habiskan masa untuk saya even
awak dah ada orang baru..
puas saya tunggu,
selepas hari2 yang berikutnya..
saya terus terputus hubungan dengan awak..
even kita menuntut dalam gedung ilmu yang sama..
kita tetap tak berjumpa..
gedung ilmu antara awak dan saya,
jauh sangat..
hulu ke hilir...
hati ini sedih sangat..
selepas saya baik dari sakit..
saya pulang ke kampung halaman..
akhirnya, saya pulang ke perak.
alhamdulillah..
rindunya kampung halaman..
rindu gila dekat awak..
sampai di rumah,
saya terus pergi ke rumah awak..
kedatangan saya disambut baik oleh ibu awak..
lepas itu, saya cari awak..
awak tahu?
saya cuma nakkan kepastian yang awak selamat..
biarlah saya yang tanggung sakit itu..
saya, ada hadiah nak bagi dekat awak..
awak mesti suka..
hati saya ibarat dipanah halilintar..
mak awak kata,
' dia dah keluar'
awak keluar dengan orang baru..
awak lupakan saya..
saya cuma tersenyum tawar..
saya rasa nak nangis tapi se-kurang2nya saya tahu
awak dan orang baru itu terselamat dari kemalangan
dan kalian berdua tidak tanggung kesakitan
kemalangan itu..
mak awak tanya, kenapa dengan saya dan awak?
saya cakap,
'kita orang ok.. saja datang sini nak buat surprise..'
awak, saya dah kehilangan awak..
saya kehilangan teman sepermainan yang baik macam awak..
awak..
walaupun awak dah ada orang baru.
dan sudah jauh dari saya..
kenangan ini takkan saya lupa sampai bila2..
apakan daya..
mungkin kita pernah rasa tentang cinta
yang takdirnya bukan untuk kita..
mungkin ini adalah cara meluah cinta
tanpa berkata atau berpandang mata..
semoga awak bahagia2 selalu dengan orang baru..
saya sayang awak!
saya sayangkan awak sampai bila2..
saya dan awak BFF sampai bila2..
hargailah sahabat yang dikurniakan kepada kita..

chop! : teringat kenangan masa kecil2 dengan awak..

salam sayang,
fatimahdin5734


Tuesday, November 6, 2012

lima sebelas dua kosong satu satu

assalammualaikum..

setahun sudah berlalu kejadian itu namun fatimahdin masih mengingati detik itu.. detik pertembungan tiga orang sahabat karib.. fatimahdin, seorang sahabat lelaki dan seorang sahabat perempuan fatimahdin merangkap girlfriend sahabat lelaki fatimahdin.. karib? betul ke? bibir hanya mampu tersenyum apabila menulis ini.. sahabat lelaki yang merupakan teman sepermainan ketika kecil dan sahabat perempuan yang pernah berjanji menjadi sahabat selamanya untuk fatimahdin.. pertembungan dan pertemuan bagi menemui titik nokhta agar tiada berlakunya lagi persengketaan sesama kita.. hanya kerana cinta, fatimahdin diketepikan kalian berdua.. hanya kerana cemburu.. ya, cemburu membawa padah sehingga ada nyawa yang on the way terkorban! persetankan kata2 itu kerana fatimahdin tidak bercinta dengan sahabat lelaki  itu kerana dia adalah teman sepermainan fatimahdin yang dikenali sejak kecil lagi! kerana fatimahdin lebih mengenali teman sepermainan fatimahdin.. 

dentuman itu.. ya, dentuman itu.. dentuman yang paling kuat.. hentakan yang menyemburkan  percian darah yang keluar dari mulut ini.. mata ini masih lagi sempat melihat pergerakkan kereta myvi hitam itu berlalu meninggalkan fatimahdin keseorangan bertarung nyawa.. pergilah kalian berdua, pergilah tinggalkan fatimahdin.. pergilah, fatimahdin tidak menghalang.. iringan doa semoga kalian selamat.. mata, mula ber-pinar2.. penglihatan seumpama melihat pelbagai bayangan.. hati berdetik,
' adakah ini kehidupan terakhir fatimahdin?
kereta teruk ke?'
namun, mata ini per-lahan2 terus tertutup..
persoalan kepada diri sendiri tidak terjawab..

7 bulan kemudian..
silaunya pancaran cahaya lampu kalimantang..
hati berdetik,
' dimanakah fatimahdin?
masih hidupkah fatimahdin?
apa dah berlaku ini? '
tiba2, fatimahdin menjadi seumpama seorang insan yang hilang kewarasannya.. ya, fatimahdin sudah ingat apa yang berlaku pada diri ini.. fatimahdin masih hidup!
ketika masih berada di katil hospital, hati berdetik dan ter-tanya2,
' apa yang berlaku pada kalian berdua?
hidupkah lagi kalian berdua?
fatimahdin merindui kalian berdua..'
dalam keadaan begini, fatimahdin masih mengingati kalian berdua.. hari berganti hari, fatimahdin sentiasa menantikan kedatangan kalian berdua di hospital.. kepala sentiasa menjenguk ke arah pintu wad.. derap kaki kalian berdua sentiasa fatimahdin nantikan tapi sayang seribu kali sayang, kalian tidak datang.. kedatangan kalian dinantikan.. sehingga hari terakhir di wad, kalian tetap tidak datang menjenguk fatimahdin..

buat sahabat lelaki dan sahabat perempuan itu..
' fatimahdin maafkan kalian berdua..
walaupun kejadian ini sudah setahun berlaku,
ia masih segar dalam ingatan fatimahdin..
sudah setahun juga, hanya kerana kemalangan itu,
kita bertiga tidak bercakap dan bertegur sesama kita..
tidak mengapa, fatimahdin tidak kisah..
yang lalui penderitaan dan trauma itu adalah fatimahdin..
bukannya kalian..
kalian berdua, semoga berbahagia..
fatimahdin sentiasa mendoakan..'

agak lama juga fatimahdin berehat daripada pelbagai aktiviti harian fatimahdin termasuklah dunia maya fatimahdin ini.. 

buat khairulanuar, addinazlan, taufiqnuur, memia, aina, aiman, nikariff, balakong, azli, ryzool, ashraff dan lain2 (maafkan fatimahdin kerana tidak dapat list-kan nama2 kalian yang lain), terima ksih di atas sokongan dan dorongan untuk fatimahdin catch up pelajaran fatimahdin yang agak lama tertunggak dan keberehatan diri ini..

special says to khairulanuar :
' terima kasih awak jadi sifu saya.. 
teringat pula kita sama2 struggle untuk exam bulan june yang lepas..
law of contract memang membunuh kita
saya janji, saya akan jaga diri saya ini dan saya ingati
pesanan awak itu!'

pesanan khairulanuar ketika fatimahdin memerlukan tunjuk ajar beliau :
' ko kena struggle sekarang..
exam dah nak dekat..ko sakit atau tak, aku tetap
pulunkan ko..
lupakan segala kisah cinta ko dan yang paling utama,
lupakan mereka dan fikirkan pasal diri sendiri..
for the time being, masa ko adalah bersama aku! '
( pergh, masa khairulanuar luahkan ayat ini, agak kasar pada pendengaran fatimahdin..
terima kasih awak kerana menjadi penguat saya..)

chop! : memang ketiadaan kalian berdua fatimahdin dapat rasakan seperti satu kehilangan tetapi ketiadaan kalian berdua itu telah digantikan dengan teman2 seperjuangan yang sentiasa menemani diri fatimahdin ini.. walau kita sentiasa bertembung, namun tiada sebarang ucapan yang diluahkan walaupun perkataan maaf dari kalian berdua.. fatimahdin tunggu perkataan maaf itu terpancul dari mulut kalian berdua! 

salam ingatan,
fatimahdin5734

Sunday, October 28, 2012

sebab?

assalammualaikum..

ada waktu,
apa yang fatimahdin pilih untuk lalui,
tidak bersebab.
tiada!
fatimahdin putuskan untuk laluinya sahaja.
redah.

mungkin dalam melaluinya itu,
fatimahdin akan jumpa sebabnya.
mungkin.

tapi kalau sebabnya fatimahdin tak jumpa,
juga.

bermakna.
ia.
memang.
tidak.
bersebab.

sebab fatimahdin pilih untuk melaluinya untuk berada di sana.
dan bukan di sini.

jadi jangan tanyalah kenapa fatimahdin tiada di sini.
kerana fatimahdin pilih untuk berada di sana.

sebab?

salam sayang,
fatimahdin5734

Saturday, October 27, 2012

. . . itulah . . .

assalammualaikum...

1.
semua penduduk desa berdoa memohon hujan
pada hari itu
semua orang berkumpul untuk berdoa
hanya lelaki yang membawa payung
. . . itulah IMAN . . .

2.
telan dari seorang bayi berusia 1 tahun
ketika kamu melemparkannya ke udara
dia ketawa kerana dia tahu kamu akan menangkapnya
. . . itulah KEPERCAYAAN . . .

3.
semalam kita tidur
kita tidak yakin bahawa kita masih hidup hari esok
tapi kita masih mempunyai rencana untuk esok
. . . itulah HARAPAN . . .

4.
saat di meja tinggal 2 potong kuih
kita hanya mengambil potongan yang lebih kecil
dan membiarkan ayah/ibu/suami/isteri/anak kita
mengambil potongan yang lebih besar
. . . itulah CINTA . . .

5.
saat berada di rumah
selimut A sedang dicuci
hanya ada 1 selimut B yang kering
dan kita membiarkan
ayah/ibu/suami/isteri/anak kita memakai selimut itu
. . . itulah PENGORBANAN . . .

6.
ketika ayah/ibu/suami/isteri/anak kita
tidak bisa tidur dan kita berada di sampingnya
berbincang pengalaman hari ini
berkongsi cerita2 lucu
kisah2 inspirasi dan ketawa bersama
kemudian mengucap syukur dan berdoa
. . . itulah KEBERSAMAAN . . .

7.
ketika stok telur tinggal 1 biji
dan kita ingin makan bersama
lalu kita membuat telur dadar dari 1 butir telur itu
ditambah tepung
tambah sayur dan segala bahan yang secukupnya
. . . itulah KREATIVITI . . .

chop! : terima kasih kerana selalu memberikan fatimahdin pelukkan kekuatan,
kepercayaan kalian yang besar kepada fatimahdin ini
akan selalu mencipta energi dalam hidup fatimahdin
dalam meniti waktu dan liku2 kehidupan..
terima kasih untuk kamu, kamu dan kamu..
terima kasih kalian!

salam sayang,
fatimahdin5734

Friday, October 26, 2012

salam aidiladha 2012

assalammualaikum..

aku mensyukuri setiap detik yang kita lewati bersama
sebuah ruang yang kamu ciptakan di dada
semesta kecil tempat kita membingkai kenang dan harapan
tak terhitung lagi bilangan tawa dan air mata
yang merinai bergantian disana
disemesta yang kita bangun dari patahan angan dan doa2

aku tahu
kebersamaan kita adalah tabu bagi sebahagian orang
namun dengan tegas kau selalu berkata
'we are master of our life, not them! so, back off!'
kamu..
ya kamu..!
pemilik kalimat yang tertanam jauh
diam2 selalu menjadi istana
bagi tunas rinduku yang tumbuh
sejak awal kisah
maybe that's why, I'm fall in love with you
ku sebut kau : pemberian yang berharga

kamu..
ya kamu..!
nama yang kerap ku langitkan
dalam percakapan singkatku dengan Tuhan
doa yang tak letih ku panjatkan
aku tahu dan mengerti,
hanya doa dan pencipta kita yang mengerti
awal dan akhir kita
ya,
sebab aku tahu tidak ada kekuatan padaku
yang dapat memaksamu agar tetap denganku

I need you..
aku memerlukanmu seperti bumi yang memerlukan
matahari untuk menumbuhkan bunga2
entah bagaimana ini bermula
tapi memilikimu adalah rahsia kecil
yang kerap aku harapkan

stand by me
aku ingin kau tahu
tak ada jarak antara kita
sedang waktu yang Tuhan beri
hanyalah ilusi sampai menyatukan kita
dalam keabadiannya..

'salam aidiladha'

aku berharap yang terbaik untuk kamu
aku tak pandai menulis puisi
bukan tidak tahu
tapi..
aku ingin ungkapkan ucapan ini
sederhana sahaja
aku bersyukur atas setiap detik dalam umurku
saat aku mula mengenalimu
dari dulu sehingga kini
terima kasih kerana selalu ada
jadilah apa sahaja yang kamu mahu
wujudkan mimpi kamu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

fatimahdin :
' selamat menenun silaturrahim
saling berbagi
saling merendahkan hati
dan mengucap syukur kepada Ilahi :)
salam aidiladha 2012..
selamat menikmati hari yang penuh kebahagian.
bumi tiba2 begitu damai..
berhias wajah2 yang bermekaran senyuman..
hati yang bersih dan fikiran yang jernih'

chop! : mungkin benar rindu bukankah tak mengenal usia,
me-liuk2 di dada, menghantar sepi yang tak terurai makna,
mengekalkan hari ku dalam kebisuannya..
seperti hari ini, rindu tumbuh lagi bagaikan huruf2 yang
berbaris menjadikan perasaanku bermetafora ^-^

salam sayang,
fatimahdin5734

Wednesday, October 24, 2012

tunggu saya ye

assalammualaikum..

' apa ada dalam langit malam ini?
katanya, ada bintang baru..!
kalau awak mahu, awak tunggu sini..
biar saya terbang, ambil untuk awak!
mungkin dua tiga hari lagi saya pulang..
tapi..
dua tiga hari di atas sana tak sama dengan dua tiga hari di bumi-kan? '

chop! : tunggu saya ye! saya bawakan bintang yang baru malam ini untuk awak ye....

salam sayang,
fatimahdin5734

Saturday, October 20, 2012

tiang

assalammualaikum..

bila bercerita mengenai tiang, pastinya kita bayangkan bahawa tiang tersebut mestilah asas yang kuat, tegap, mantap, berdiri megah serta tak mudah roboh apabila adanya bencana yang datang.. tapi, bagi fatimahdin, fatimahdin sinonimkan tiang itu sebagai support system dalam diri ini dan tiang yang kuat merupakan sokongan kita di saat kita lemah dan tiang umpama menahan kita dari terus rebah lalu jatuh tersungkur..

kalau nak diikutkan pun, jika berlaku sesuatu kemusnahan dari tiang yang kukuh yang masih tegak berdiri, kita masih dapat membina semula apa yang sudah tiada.. aceceh, ala2 phoenix bangkit semula.. ha5.. :)
itu adalah persepsi yang fatimahdin pegang selama ini..

of course tiang dalam diri kita yang utama tentulah keimanan.. tetapi jikalau kita hendak bincang mengenai tiang yang boleh dikatakan fizikal, tiang itu adalah supporter kita.. orang2 yang terdekat yang menjadi kekuatan kita..boleh jadi keluarga, pasangan, sahabat handai, rakan2 mahupun orang2 sekeliling kita..

bukan senang kerja si tiang ini.. bukan sekadar tiang lampu yang hanya memerhati.. mahupun tiang seri yang hanya berdiri di satu tempat.. tetapi, ia adalah tiang penyokong ! itulah yang fatimahdin maksudkan..! sumber kekuatan yang paling luhur.. yang terbit dari perasaan kasih sayang dan tanggungjawab yang asasnya kukuh dengan nilai2 kemanusiaan, pengorbanan, kesetiaan dan kejujuran.. tiang ini tidak akan membiarkan dinding2 memenjarakan dirinya membatasi dengan atap untuk menghempapnya..tidak pula menindas lantai yang memerlukan perlindungannya.. tiang itu kekuatan untuk semua bahagian2 lain tanpa ia melupakan bahagian2 itu sendiri..ia perlu kuat supaya bahagian2 lain dapat melaksanakan peranannya..

fatimahdin bersyukur kerana keluarga fatimahdin, rakan2 fatimahdin dan mereka yang mengerti fatimahdin adalah tiang terhebat dalam pembinaan dan pembentukkan diri fatimahdin ini! mungkin tiang hanya sebatang dua tapi, biarpun sikit, ia mampu menongkah beban yang fatimahdin sendiri tidak mampu memikul sendirian.. kala fatimahdin terasa paling lemah, dapat fatimahdin berharap bersandar padanya..dapat fatimahdin bangkit semula teguh dari pautannya.. dapat fatimahdin membina sesuatu yang lebih gemilang darinya.. andai salah satu daripada tiang tersebut rebah, ia tidak mungkin tergalas gelora dan gundah dihati fatimahdin ini..

tribute buat semua tiang yang terbit dalam hidup fatimahdin..
thanks for the support, the strenght..
thanks to the best days to come..

chop! : kita kerap menganggap sedang melihat bayang2 sendiri dipermukaan air, sedangkan tanpa kita sedari, bayang2 itu yang sebenarnya sedang memerhatikan kita.. begitulah..!

salam sayang,
fatimahdin5734


Friday, October 19, 2012

kata2 mereka

assalammualaikum..

kepada : rakan2 fatimahdin semua..

bayangkan, jikalau kita memuji seseorang itu, tak kisahlah samada sesesorang itu merupakan budak lelaki atau perempuan, pasti pujian itu hanya diingati buat sementara waktu sahaja.. tak pun, mesti dah lupa punya.. tapi, bayangkan kalau kita kutuk dan menyatakan bahawa mereka ini hodoh, pasti kata2 cacian ini diingati sampai bila2.. setuju tak? siapa yang setuju angkat tangan tapi siapa yang tak setuju, turunkan tangan.. ha5.. sengallah arahan fatimahdin ni! :)
pernah tak apabila seseorang bercakap dengan kalian, kalian mengingati setiap bait kata2 yang dinyatakan kepada kalian dan kata2 tersebut masih terpahat di dalam kepala otak dan pemikiran kalian semua? hm?
entry kali ini, fatimahdin nak share-kan beberapa kata2 yang fatimahdin masih ingati yang dilemparkan oleh orang2 yang mengenali diri fatimahdin dan sekeliling fatimahdin..sesunggunhya, kata2 mereka itu masih lagi fatimahdin ingati sampai sekarang.. ianya hanyalah sekadar perkongsian sahaja dan dengan ini, fatimahdin akan list-kan kata2 yang pernah fatimahdin dengar dan sehingga kini masih lagi fatimahdin ingati.. :)

' abah tak kisah jikalau anak abah yang sorang ini bodoh dalam pelajaran, tapi jadilah orang yang baik'

' abah suruh anak abah yang sorang ni ikut abah pergi tempat kerja abah nak bagi anak abah yang sorang ini merasai kesusahan kerja abah.. biar satu hari nanti, anak abah yang sorang ini tak merasa susah sebagaimana abah merasa susah.. cukup2-lah dulu kita pernah susah nak.. abah nak anak abah yang sorang ini berjaya..'

' belajar2 juga, solat jangan lupa... jangan lewatkan solat!macam mana tuhan nak makbulkan doa anak abah yang sorang ini jikalau suka sangat lewatkan solat?'

' belajar2 juga..jangan struggle sangat samapi kesihatan diabaikan.. kesihatan kena jaga ye nak.. kalau boleh, janganlah selalu sakit!'

' mak tak kisah kalau anak mak nak keluar lepak2 dengan kawan2 cuma mak minta jaga diri ya.. jangan buat benda yang bukan2 dan malukan mak dan abah..'

' jimat2 ye pakai duit tu..'

' abah dan mak kerja keras2 nak sekolahkan ko dan adik2 supaya berjaya nanti..'

' makan, tidur mandi!'

' ambil undang2 ye nak! sambungkan legasi keluarga kita..'

' belum pernah ada budak form six sekolah ini yang ambil aliran undang2 di universiti.. saya cabar batch kali ini ada wakil ambil jurusan undang2..'

' kita tetap kawan, dunia dan akhirat..'

' saya sayangkan awak fatimahdin!'

' susahnya saya nak tahu bila awak ini tengah serius atau tak..'

chop! : jadi, rakan2 fatimahdin semua.. kata2 mereka yang masih lagi kalian ingati apa? cuba share sikit bersama fatimahdin.. fatimahdin pun nak tahu juga.. :)

salam sayang,
fatimahdin5734

Thursday, October 18, 2012

hari lahir fatimahdin

assalammualaikum..

syukur pada Ilahi kerana fatimahdin masih lagi boleh menghirup udara segar di muka bumi ini, jantung yang dimiliki masih lagi berdegup.. terima kasih ya tuhan kerana  masih memberikan diri ini peluang untuk menikmati nikmat kehidupan serta memperbaiki segala kelemahan yang ada.. terima kasih dengan apa yang telah Engkau berikan pada hamba-Mu ini..

kepada rakan2 fatimahdin yang terlibat dengan aktiviti2 yang telah dijadualkan pada hari ini.. korang memang gempak! tak sangka ada banyak kejutan yang fatimahdin terima.. memori yang paling tak akan fatimahdin lupakan.. fatimahdin ingatkan korang nak kenakan fatimahdin tapi seriusly, tak terkata fatimahdin dengan kejutan2 tersebut..
apa2 hal, pada tahun ini fatimahdin banyak terima hadiah pemberian tudung, shawl dan hijab.. wow, aidiladha tahun ini tak payah nak beli tudung.. pakai saja pemberian kalian tersebut.. yang memberikan cokelat, terima kasih sangat2.. tahu2 saja yang fatimahdin suka makan cokelat toblerone dan M&M..
sayang korang semua..
first and foremost, thanks and sorry for everything..!

chop! : bila lagi fatimahdin akan dapat kejutan seperti ini ya? ^___^

saalm sayang,
fatimahdin5734

Tuesday, October 16, 2012

bergetarlah handphone merah-ku

assalammualaikum..

kedinginan malam.. oh hujan!(bukan nama band indie hujan yang dianggotai noh a.k.a husband miss nina tu tapi ini adalah hujan yang turun dari langit).. ya, fatimahdin sukakan hujan.. alangkah indahnya jika dapat memandu malam2 macam ini.. duduk drive sorang2 dalam kereta sambil melayan lagu2 yang diputarkan di radio, mendengar celoteh DJ yang bertugas namun, bila iklan, pasang siaran radio lain.. ha5.. :)
korang suka buat tak macam tu? main tukar2 siaran radio? hm?
bila berhenti dekat traffic light pula, melihat titisan air hujan yang turun pada cermin.. oh, syahdunya!

sudah2-lah fatimahdin memikirkannya..
situasi sekarang ini adalah fatimahdin sedang landing di atas katil.. hey, belum lagi nak tidur, tengah update entry blog ini namun, katil agak bersepah dengan buku2 dan akta2 fatimahdin..
aduyai... :(

situasi sebenar :
' fatimahdin melihat ke kiri fatimahdin,
fatimahdin nampak aina yang sedang tekun menghafal kes apa entah..
fatimahdin melihat ke kanan fatimahdin pula,
fatimahdin nampak #memia ter-sengih2 depan handphone...
untunglah, handphone bergetar...'
hey, buku depan mata, study la (amboi fatimahdin, nasihatkan kawan suruh study pandai, fatimahdin sendiri pun tengah update entry blog)..ha5.. :)
cakap tak serupa bikin la ini orang.. kih2. :)
fatimahdin pandang pada handphone merah fatimahdin yang sudah lama tidak bergetar.. sudah lama jari jemari ini tidak bermesej dengan pemberi nombor celcom 5734 tu.. apa2 pun, pada hari khamis ini, tak kisahlah pukul atau jam berapa pun, fatimahdin mengharapkan agar handphone tersebut bergetar.. baru boleh berlagak dengan #memia.. ha5.. ^___^

chop! : bergetarlah handphone merah!

salam sayang,
fatimahdin5734

Monday, October 15, 2012

oh safiqrahim!

assalammualaikum..

kepada : safiqrahim

' awak, maafkan fatimahdin kerana tidak menghadirkan diri pada perlawanan ketika selangor menentang dengan kelantan.. maafkan fatimahdin ye! pada ketika itu, fatimahdin menghadiri jemputan kenduri kesyukuran dari keluarga dato' yusuffhaslam.. al-maklumlah ketika itu syamsulyusuf a.k.a anak kepada dato' yusuffhaslam (skandal nombor berapa entah untuk fatimahdin ni), telah memenangi lima anugerah pada anugerah malam blockbuster di astro.. maafkan fatimahdin ya, fatimahdin tak bermaksud pun..  mungkin, awak tak boleh perform tanpa kehadiran fatimahdin.. mungkin juga, awak masih teringat dan mengingati ketika fatimahdin menemani syamsulyusuff pada malam anugerah blockbuster.. walaubagaimanapun, fatimahdin tetap sokong safiqrahim! percayalah..
fatimahdin sokong safiqrahim!
walaupun kalah, fatimahdin tetap setia sokong safiqrahim dan lain kali, if ada lagi match, insyaallah fatimahdin akan menemani safiqrahim.. selain daripada itu, untuk pengetahuan awak, dalam bidang sukan, fatimahdin menjalinkan hubungan dengan safiqrahim manakala daalm dunia seni dan hiburan, fatimahdin menjalinkan hubungan dengan syamsulyusuff.. he5.. :)
( mood : gatal )
first and foremost, fatimahdin sokong safiqrahim!'

chop! : saya suka bila tengok safiqrahim menyarungkan jersi malaysia warna biru.. gambar rajah di atas menunjukkan safiqrahim membuat bentuk LOVE ke arah fatimahdin.. :)
aduyai, kalaulah safiqrahim baca ni..ha5.. :)

Wednesday, October 10, 2012

dari : -( ke : -) [dari duka ke suka]

assalammualaikum..

' La Tahzan, janganlah bersedih bila duka menghimpit
nikmati rasa itu
selami dan cari keindahan
semoga kita mencapai kenikmatan walau serba kekurangan
bahagia itu tetap ada
terletak cantik di hati kita
percayalah... '

salam sayang,
fatimahdin5734

Saturday, October 6, 2012

(+)ve people?

assalammualaikum..

do people have a say in life?
i have 1001 people questioning, criticizing my conducts and the decision i make.
i am not sure if i have the capability to accept any of them and turn it into something constructive now.

seriously, where have all the positive people gone?

salam sayang,
fatimahdin5734

the bullies

assalammualaikum..

remember when you were young, 13, maybe, and you have a hobby, your hobby happens to be writing a blog (macam fatimahdin ni, yang suka sangat mengetip jari di papan kekunci laptop ini, even homework fatimahdin tak siapkan lagi), or designing your own homepage (back then, homepage was the IN THING, man) and so you learn all these skills, you memorize all of the HTML codes, you download every single cool scripts you can get off the web, let it be to make the font sparkle ke.....make it fade, and bright again ke.....make the frames float around the page, you make sure that your homepage is according to your own rules, its YOUR escapism, your passion, your child..... i don't now..something  that means a lot to you.. because you worked hard for this.. you gain knowledge, you have ideas and you execute them through your work..

then, you make another page, a Guestbook page, with nice colours, cool font semua.. you invite people to leave their comments, and you welcome everyone to do so.. why restrict this page you designed to yourself? it looks cool, you think it's pretty cool, you should share if with everyone right? this design! this personal thing   that you've sliced off yourself to put it on the web.

and then come the people who comments.. they live nice comments.. ' i love your page.. it's really pretty! make more in the following months okay! ' these are the kind of comments that will keep you on your toes, to wanna make something better, to be more creative. to work harder.. "Hey, maybe I AM good at this?" if you've thought that way about yourself, then yes, you are that good.. feedback is important.. do not underestimate s good comment..

and then there are the haters.. the bullies! what are they? let me explain..
bullies are people who feeds off hating people.. leaving negative remarks to burn you down.. to lower your esteem.. it is up to you to shield yourself from this, because they are just mere bullies in your kinder garden stealing your lunch box, and eat your turkey sandwiches your mum made for you.. it's no use to me to tell you who they are because they won't leave their real names for you to track them down, they are mere ghosts in your closet.. they come once in a while to scare you.. you can't see them.. sometimes you do, but you hear them..

bullies will always be there! when you are 13, 16, 19, 23, 37 and so on... hey, they will even be there at your funeral.. let it be if you're a judge, a lawyer, an accountant, a fesyen designer, a teacher, a politician, an actress, or whatever, we have our bullies..

i just like felt writing this because i've gone through a series of bullying lately! i've experienced getting bullied in high school, college, and even right now, i'm 21, and i thought these things would not happen, this lunch box stealing, anonymous hate comment things, will not happen when you've past a certain age.. bue it's here! they're here to stay.. rasa macam dah sepuluh tahun deal dengan benda ini, tapi still ada! luckily, i am a wiser now! more patient.. calmer.. toned down.. i am like that! i've learned that life is like a river.. you would either float with it, swim in it, or you drown.. i felt like writing this because i don't think anyone should go through what i go through..!

i just wanted to say that if you're going through the same thing, just keep doing what you do with the best intentions.. let God guide you through.. the only reason why we don't see a lot of artists, judge, lawyer, architects, musician, is because of the bullies that were there to stop them at their starting point.. macam mana nak bergerak? macam mana nak maju? be strong..! ignore the negatives vibes and just focus on the positive side of things, smile and you will be fine.. if you think you are good enough, then YOU ARE GOOD ENOUGH! before i got here, i was said 'NO' to a thousand times, i did not stop until i got a 'YES'..so when other people try to bring you down, stop you from doing the things you love - be like water, find your way through tiny holes..

always carry yourself around with you.. don't ever let people force you to do something you can't do! it's okay if people don't get it, and they bully you because of things they can't squeeze out of you..you are you, and you need to realize that! it's okay if THEY don't.. determine your strength and improvise your flaws..

Don't let people exploit you.
today, i read somewhere, "What kind of person would you like to be today? "
i would like to be strong! i am not hard headed! but, if i were to be a judge, i want to be one with a brain, someone who has control of her life, independent, and who has the ability to make her own decision, at her own will, with integrity! and i would like to have my own space and privacy at my own terms.. i hope people would respect that..
other than that, live healthy, pray to God and be nice to people..

chop! : sorry for the grammatical errors, was really rushing writing this.. oh my homework!

salam sayang,
fatimahdin5734

Thursday, October 4, 2012

stress giler!

assalammualaikum..

apa khabar rakan2 fatimahdin semua? macam mana dengan life kalian semua?
ha, bila baca tajuk entry dekat atas tu, fatimahdin tahu yang you all semua of course-lah dapat tangkap maksud fatimahdin.. ye, fatimahdin memang tengah stress gila! (dalam pada stress, ada pula masa nak update blog? okey, just nak merehatkan minda).. he5 :)
nak tahu tak, banyaknya homework yang fatimahdin tak siapkan lagi.. kena hantar hari sabtu ini, 06 oktober 2012.. assignment pun dah mula menimbun.. dah mula menampakkan diri untuk fatimahdin memberikan perhatian kepada mereka semua ini.. aduyai, fatimahdin pun tak tahu macam mana fatimahdin boleh jadi sebegini..? mungkin kerana pengurusan masa fatimahdin yang tidak teratur.. bila dah jadi macam ini, waktu tidur entah ke mana, makan entah ke mana..! dah berapa hari ye perut ini tidak menjamah nasi?  nampaknya, fatimahdin memerlukan seseorang untuk monitor diri fatimahdin ini.. ada sesiapa yang inginkan jawatan tersebut? kalau boleh, fatimahdin nak budak lelakilah.. he5.. :)
 tapi tak mengapa, asalkan kalian semua memdoakan yang fatimahdin sihat sentiasa.. cukup dengan doa kalian semua ya! :)
bukan setakat pengurusan masa yang tak betul, pengurusan kewangan pun dah makin nipis.. tangan kiri ini sentiasa gatal! asyik nak menggaru saja.. ha5.. :)
banyak sangat kali ini pengeluaran wang dari kocek baju kurung ini.. tiba2, fatimahdin merasakan bahawa fatimahdin memerlukan seorang menteri kewangan.. ada sesiapa yang ingin menjadi menteri kewangan fatimahdin? syaratnya masih lagi sama, fatimahdi nak budak lelaki ye! he5.. $_____$
lately , selalu tidur lewat.. lingkaran di bawah mata semakin hitam dan gelap.. pak we selalu kejutkan pukul 0600, namun fatimahdin selalu menekupkan telinga ini dengan bantal busuk.. dalam hati menjerit,
' bisinglah.. kejap lagi fatimahdin bangun'
kepada pak we fatimahdin yang bernama alarm clock di handphone, maafkan fatimahdin ye.. bukannya tak nak bangun, tapi badan ini terasa penat.. kadang2, terlajak dan terbabas subuh fatimahdin.. tiba2, faimahdin terasa yang fatimahdin memerlukan seorang assistant.. masih lagi sama, assistant lelaki!
sejak akhir2 ini, fatimahdin pun menjadi seorang budak yang pelupa.. bercampur aduk.. oh ya, hari ahad ini, 07 oktober 2012, fatimahdin ada kelas dari pukul 0830-1800.. aduyai, terasa pula memerlukan secretary.. tetap sama, nak secretary lelaki! ada sesiapa yang nak jadi secretary fatimahdin? hm?hik2..^_^

entry kali ini, banyak pekerjaan yang fatimahdin offer-kan pada kalian.. sesiapa yang berminat, sila tinggalkan komen dan link anda.. sertakan sekali segala maklumat diri kalian ye.. :)

chop! : jerawat dah banyak naik dekat muka.. memang sah bahawa fatimahdin stress gila!

salam sayang,
fatimahdin5734

Tuesday, October 2, 2012

deactive facebook

assalammualaikum..

kepada : ainmazlan

fatimahdin tak tahu nak cakap apa.. kelu lidah tidak berbahasa..  hanya mengetahuinya daripada addinazlan dan wanteha.. itupun setelah nama di tag dengan pertanyaan,
' dimanakah ainmazlan? '
bermesej sudah namun jawapannya,
' nak lari daripada dunia luar '
jawapan yang membuatkan fatimahdin ter-tanya2.. dunia luar? maksud ainmazlan?
apabila di call, tidak berangkat pula..
ainmazlan, kenapa secara tiba2? tak gempak if ainmazlan tiada.. siapa nak layan kesengalan fatimahdin? pasti boring.. haiya! =,="""

kisah benar :

apabila melihat ainmazlan deactive facebook, fatimahdin teringat bahawa pada bulan jun yang lepas fatimahdin ada menyatakan hasrat untuk deactive facebook ( ENCIK CAPITAL A, awak ingat lagi tak yang fatimahdin pernah cakap nak deactive facebook? he5.. dan, dengan slumbernya awak minta num fon fatimahdin..hm?).. namun, tak jadi.. ini semua gara kawan2 yang saja meninggalkan mesej di facebook! al-maklumlah ketika itu fatimahdin baru sihat setelah beberapa lama menghadapi kesakitan di hospital.. fatimahdin faham mengapa kawan2 fatimahdin melakukan demikian.. ya, fatimahdin kena bertungkus lumus dengan pembelajaran serta assignment yang menimbun.. banyak yang tertangguh akibat sakit.. tujuh bulan, satu kadar dan jangka masa yang singkat.. agak lama la juga!pelik juga, mengapa tidak sahaja send di emel tapi, ketakutan itu harus dilawan..
' nak lari dari dunia luar '
maaf ya ainmazlan, fatimahdin pinjam dialog itu..
ya, memang ketika itu, itulah jawapan mengapa fatimahdin mahu deactive facebook! sesunguhnya, facebook itu menyakitkan.. isinya amat menyakitkan sehingga mampu mengalirkan air mata fatimahdin.. menyakitkan!!! sakit sangat.!
ketakutan? ye, fatimahdin takut.. takut disakiti.. tapi, memang disakiti pun..
maaf.. setelah sihat, barulah fatimahdin  membaca mesej dua orang kawan fatimahdin.. tak mengapa, asalkan kalian berdua bahagia.. fatimahdin faham dan andai kata esok merupakan hari2 terakhir fatimahdin, fatimahdin cuma nak cakap, fatimahdin maafkan kalian berdua (nak bagitahu awal2 pada kalian berdua yang fatimahdin sudah memaafkan kalian berdua.. jangan menangis jikalau hari esok fatimahdin tiada lagi di dunia ini.. fatimahdin sayangkan kalian berdua) .. kadang2, hidup perlukan pengorbanan.. maaf kepada rakan2 yang meng-add dekat 900+ yang masih lagi fatimahdin tidak approve-kan.. bagi fatimahdin masa ye! termasuklah dua orang rakan fatimahdin ini.. fatimahdin sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kalian berdua.. adatlah,
' siapa yang tak sayang kekasih hati? '
sampai sanggup tinggalkan kawan yang dikenali sejak dari kecil lagi.. haish =,=
memang benar,
' nak lari dari dunia luar '
ya, facebook itu menyakitkan.. banyak memori yang menyakitkan.. hilangnya kepercayaan dan kesetiaan.. gundahnya hati, remuknya jantung, rapuhnya hidup. (ayat tak boleh blah).. nampak kecewa :-(
kekecewan pada bulan enam dan yang paling sadis, bulan lapan.. aduh, lapan.. nombor kesukaan kawan sejak dari kecil.. tak perlu diceritakan kejadian di bulan lapan.. ^_^


as what #memia says :
' lawan rasa takut itu..
jangan fobia buka fb!
itu bukan caranya kawan..
kita oranag ada..
ko boleh landing di bahu aku..!
kalau mereka ada tinggalkan apa2 pesan, its up 2 u k!'

namun, mesej2 mereka berdua dipandang sepi oleh fatimahdin... mungkin pada suatu masa nanti, kita akan duduk semeja untuk meluahkan dari hati ke hati apa yang kita rasakan, apa yang terbuku di sanubari.. maf kerana tidak membalas mesej2 kalian berdua di facebook..fatimahdin tak marah, cuma fatimahdin kecewa.. :)
(fake smile)

owh, terima kasih kerana memahami dan memberikan semangat kepada fatimahdin.. kalaulah korang tak ada, macam manalah agaknya keadaan fatiamhdin? mesti meroyan nak study sorang2.. nak catch up lagi.. ha5.. :)

# khairulanuar, topick, alan, amey, ariff, azfar, addin, memia, aina dan lain2 (maaf tak dapat nak list-kan nama korang, ramai sangat) serta prof2 yang handsome dan cantik, terima kasih di atas tunjuk ajar you all semua.. jasamu dikenang! undang2 itu milik kita..!

chop! : please delete my account if i die tomorrow! kembalilah ainmazlan..

salam sayang,
fatimahdin5734

Wednesday, September 26, 2012

just wanna you to know

assalammualaikum..

kepada : jejai

' apa khabar? semoga sihatlah hendaknya.. kali ini, fatimahdin ingin meluahkan sesuatu agar jejai mengetahui apa yang ada dalam hati ini.. (ayat macam jiwang, tak boleh blah la )..
fatimahdin bukanlah seorang budak yang romantik kerana sifat fatimahdin adalah agak brutal.. suka buat lawak tak pasal2.. suka angkat2 kening2 macam zianazain.. hey, bukan itu yang ingin fatimahdin perkatakan tapi fatimahdin hanya ingin jejai tahu bahawa...
fatimahdin menerima dirimu seadanya.. sudah lama ingin fatimahdin luahkan tapi fatimahdin pendamkan sahaja.. fatimahdin tidak tahu mengapa dipendam..
jejai, jikalau dahulu ketika anda bersama fashasandha, anda menjemput dia menaiki helikopter tapi jikalau dengan fatimahdin awak tak jemput menggunakan helikopter pun fatimahdin tak kisah.. nak tahu kenapa? pasal fatimahdin menerima diri anda seadanya..

 ingat tak fatimahdin pernah menyatakan :
          ' kalau awak susah, saya pun susah,
            bila awak senang, fatimahdin hanya mampu tersenyum,
            dan kalau awak sakit, saya sanggup kesakitan itu datang pada saya..'

bahkan, kalau awak ajak meredah lebuhraya utara selatan dengan berjalan kaki pun tak apa..bukan harta yang fatimahdin pandang pada diri awak.. bukan juga paras rupa.. even, awak pernah list-kan kekurangan awak bahawa rambut awak beruban, gigi kuning, gigi bersepah, kurus, badan tak tegap dan lain2.. bukan tu semua yang fatimahdin pandangkan.. hey, itu anugerah tuhan tau.. bersyukurlah!

as what fatimahdin says :
          ' keep it originally! '

 bila di-fikir2-kan balik, sebenarnya tak adalah banyak mana yang fatimahdin minta dekat awak even fatimahdin banyak request something yang banyak men-DERA sanubari awak..hik2.. fatimahdin rindu nak DERA awak.. cuma sejak kebelakangan ini, aktiviti penDERAan fatimahdin agak tidak menyengat..
jejai, fatimahdin cuma nak kasih sayang, kepercayaan dan kesetiaan awak.. tak banyak pun yang fatimahdin minta.. nanti, fatimahdin topup-kan lagi permintaan fatimahdin ye.. ^_^
fatimahdin cuma ada awak sorang je.. tak ada yang lain..trust me!!!'

to be continue...

chop! : fashasandha pasti tersandar membaca entry ini...

salam sayang,
fatimahdin5734

Monday, September 24, 2012

( i think? )

assalammualaikum..

if Love was a person, how do you think he or she would be like? maybe, he or she (whatever tickles your fancy) likes to eat Thai food.. or watch the E! news.. maybe he likes talking on the phone, or not, maybe he's  a texting kinda guy, maybe he likes taking a walk at night.. he could be good looking, this, really hot guy who looks like Ashton Kutcher, breaking hearts and faces, a total douche, really mean.. shows no mercy and only cares about himself, maybe he's a rock star with drug problems.. or maybe, he's a total opposite.. he could be as cute and dorky as Micheal Cera.. maybe Love is a dork! and nothing more! sweet..!! always nice to you.. who tells you that everything gonna be okey..! shows up randomly at your place with pepperoni pizza and a really good DVD.. who holds your face and look into your eyes like he will never leave you..

so, how do you think Love would be like if he was just a guy? maybe he enjoys smoking after meals.. or smokes weed occasionally.. maybe, he shoplifts for fun.. maybe, he is a father of 3 kids.. maybe, he has 3 wives.. maybe he is a Muslim who is in love with a Jewish girl.. maybe he is looking for a roommate to share his apartment with.. maybe he collects Star Wars toys.. maybe, he is a straight fashion designer.. maybe he rides a fixed gear.. maybe he's dating a celebrity.. maybe he is a guy who digs older women.. maybe he is just young and confused and doesn't know what he wants.. maybe he doesn't want to get hurt being in Love with someone.. maybe, he is just like you,he wonders what would Love be if she was just a  girl?

the truth is, I am in Love with a guy named, mohammad akmal bin adnan..

chop! : i miss you and i really3 Love you!!! i won't hurt you..

with Love,
fatimahdin5734

Sunday, September 23, 2012

kepala otak fatimahdin

assalammualaikum..

aku tanggalkan selendangku di kepalaku
malam ini, aku duduk di berenda
bersedia membelah tengkorak
selepas meminum secawan milo panas
fuhhh...

lega meminum minuman tersebut
membuatkan aku penuh bersedia
lalu, aku koyakkan kulit kepalaku
menggergaji tengkorak aku
penuh waspada otakku
aku keluarkannya

sekarang, otakku penuh dalam dua telapak tangan
darah menderas leleh
bila aku menjulang tinggi otakku

aku lepaskan
membiarkan otakku terbang
ke tingkat2 yang paling atas
ke lapisan ke tujuh, lapan, sembilan..
suka hatilah kau otak!

jaga..!!!
bila kau pulang otak,
pastikan kau otak yang baru
dan aku disini...

menunggu tidak berotak..!!

chop! : seminggu demam, tak baik2 lagi.. badan lemah sangat, otak tak fresh! cepatlah sihat...

salam sayang,
fatimahdin5734



Saturday, September 22, 2012

[patah]

assalammualaikum..

saya ada sepuluh jari untuk dipatahkan..
saya ada dua tangan untuk dipatahkan..
saya ada dua kaki untuk dipatahkan..
saya ada sepuluh jari kaki untuk dipatahkan..
saya saya satu tengkuk untuk dipatahkan..
tapi tolong..
tolong jangan patahkan hati saya..!!!

salam sayang,
fatimahdin5734

Sunday, September 16, 2012

syawal terakhir 1433

assalammualaikum..

apa khabar rakan2 fatimahdin semua? macam mana dengan life pada hari terakhir di bulan syawal ini? cuba cerita sikit..fatimahdin nak tahu juga..
ok, hari ini (walaupun dalam keadaan demam), fatimahdin punyalah beraya sakan..huh, perut diisi dengan pelbagai juadah makanan..al-maklumlah, syawal terakhir..huh, hari ini banyak rumah yang fatimahdin pergi beraya..pecah tradisi..dari pagi dan sebenarnya, fatimahdin baru saja sampai rumah ni..sampai2 terus update blog! haish =,='
seronok dapat berjumpa dengan kawan2 lama ni.. macam2 yang di potpet2-kan..hey, dah besar2 ni pun masih dapat duit raya..hik2..tersenyum bangga :) berkemungkinan besar kerana badan fatimahdin kecil dan muka macam budak2..ok,stop dulu, nanti macam2 yang fatimahdin perasan mengenai diri ini..ha5..koya je lebih fatimahdin ni!
waimah apa2 hal, kepada rumah yang menyediakan juadah laksa, terima kasih banyak2 ye..memang sedap..fatimahdin bagi ber-bintang2 dekat you all semua!maaf ye kepada juadah2 yang lain kerana fatimahdin kurang nak menguyap korang ye..

pengakuan :
' apabila fatimahdin bertemu dengan laksa,
fatimahdin begitu angguh pada juadah
makanan yang lain..
maafkan fatimahdin ya! '

chop! : ada umur nanti, kita jumpa lagi ye kawan2..

salam sayang,
fatimahdin5734

Friday, September 14, 2012

tidur, mimpi dan tangisan

assalammualaikum..

pertanyaan :
' pernahkah ketika tidur kalian bermimpi?
pernahkah di kala bermimpi itu,
ketika kalian sedar,
kalian mendapati air mata kalian mengalir? '

kenapa tiba2 fatimahdin menanyakan persoalan itu?
al-kisahnya terjadi pada petang tadi.. sesungguhnya, diri ini kalah pada hasutan syaitan yang tergoda untuk tidur selepas waktu asar..mungkin kerana diri ini terlalu penat..mungkin sahaja ye!seumpama satu kerugian kerana fatimahdin merasakan yang diri ini tidur terlalu lama..
yang menyebabkan fatimahdin tersedar daripada tidur itu adalah kerana fatimahdin bermimpi..mimpi yang menyebabkan fatimahdin mengalir air mata..mimpi yang menyebabkan fatimahdin berfikir dan terus berfikir..seriusly, ketika fatimahdin tersedar, air mata memang mengalir..rasanya, tidak perlu diceritakan mengenai mimpi tersebut..cukuplah dalam mimpi tersebut adanya watak fatimahdin, mak dan abah..

chop! : lain kali, jangan tidur selepas waktu asar.. sesungguhnya, tidur itu satu nikmat..

saalam sayang,
fatimahdin5734

Tuesday, September 11, 2012

sahabat

assalammualaikum..

kepada : ain mazlan

nyanyi :
' kau ada dikala ku suka
dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
pegang erat tanganku bila aku jatuh
kaulah yang selalu menemaniku
mendengar kisah pahit manis hidupku
kaulah yang disitu
setia menungguku
kaulah yang satu menjadi sahabatku
kau ada dikala ku jatuh
di setiap bangunku
terus menemaniku tanpa rasa jemu
kau ada di setiap tawa
di kala bahagia
kau menjadi sahabatku selamanya
ku tahu ku kan selalu ada
ada dirimu
dan ku harap kau juga rasa begitu '
( najwalatif, sahabat )
lirik yang ditulis oleh fatimahdin..

ainmazlan, terima kasih kerana ada..terima kasih kerana sudi mendengar potpet2 fatimahdin.. rasa macam nak fly ke faculty atau kolej awak tapi tunggu sampai saya balik ye.. awak, tolong simpankan rahsia itu.. nanti fatimahdin share-kan ye.. mungkin, fatimahdin memerlukan masa.. rahsia ainmazlan dan fatimahdin sahaja ye.. ingat, rahsia kerajaan '05'..kamilah peminat nombor '5'..
terima kasih ainmazlan!!

salam sayang,
fatimahdin5734