Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Sunday, March 15, 2015

perempuan, bertenanglah!

assalammualaikum.

' aku dah penat untuk sentiasa jadi yang terbaik. akhirnya, kena tinggal juga. jadi yang terbaik pun asyik kena sailang memanjang sahaja. baik aku jadi playgirl. puas hati, hidup pun seronok!'

terdengar kata2 ini dari seorang gadis yang baru putus cinta. namun, dari selera dan gaya makannya umpama selama bercinta dia tidak pernah disuap dengan makanan. betullah kata orang, bila bercinta memang sentiasa kenyang 24/7. bila dah putus cinta, barulah nak kenal yang mana satu nasi putih, yang mana satu ayam goreng dan yang mana satu sambal belacan. maka, tak mustahillah, selera makan bagi orang  yang baru putus cinta bergantung pada cara pemakanan mereka sewaktu sedang hangat bercinta. okey, fatimahdin tak nak jadi pemakanan sebab perkara pasal makan dan perempuan dan gemuk dan kurus takkan pernah habis selagi lelaki maish meletakkan rupa dan gaya sebagai kriteria teratas dalam memilih pasangan mereka.

menjadi yang terbaik.
acapkali, fatimahdin perhatikan perempuan sentiasa memaksa diri untuk menjadi yang terbaik, yang tercantik, yang terhebat dan segala bagai yang lagilah dalam sesuatu perhubungan itu.
lelaki? ikut suka dia. masa awak kenal pun rupa macam itu, dah nak putus dan bila dah putus pun masih begitu juga. still the same. untuk berubah itu adalah bukan lelaki. mereka tetap kekal sama seperti yang asal. berlainan sungguh dari seorang perempuan. mengapa?

perempuan
makannya yang terindah
minumnya yang tercantik
perhiasannya yang rupawan
kedudukkannya yang tertinggi
keperluannya yang terhebat
segalanya mahu yang terbaik

hampir semua makhluk bernama manusia sedar dan akur tiada yang sempurna di dalam dunia tetapi perempuan sedaya upaya untuk mencipta kesempurnaan dalam diri dan dalam setiap perhubungan. entah mengapa, kudrat sang perempuan yang tak seberapa itu sengaja dikerah sehabis daya untuk sentiasa mewujudkan kesempurnaan di sekelilingnya. perempuan sentiasa mencari yang terbaik, sentiasa ingin menyediakan yang terbaik dan dalam tak sedar dalam pencarian yang terbaik itu akhirnya mereka kalah dan semuanya menjadi terbalik.

kenapa perlu perempuan mencipta diri untuk menjadi yang terbaik sedangkan, kalian, perempuan sedar jiwa raga hampir pupus, kudrat makin longlai, nyawa hampir ke penghujung demi ingin menyediakan yang terbaik itu? kalian cemas dalam persaingan yang tiada, kalian lemas dalam cemburu yang kalian bina, kalian bercelaru pada keadaan yang tenang. bertenanglah!
antara sedar atau tidak, kalian yang sedang bertungkus  lumus umtuk menjadi yang terbaik itulah yang telah menjadi penyebab untuk pasangan kalian berlalu pergi tanpa alasan. jadi, di mana yang terbaik itu mahu dipamerkan pula?

bertenang!
itulah kata kuncinya. bertenang dalam segala hal. bertenang dalam setiap situasi. bertenang dalam mengawal diri. bertenang untuk tidak cuba menukar diri menjadi sesuatu yang lain. bertenang mendengar setiap keluhan dan setiap permasalahan yang timbul. 
bertenanglah!
jika kalian dapat menghadirkan ketenangan dalam diri dan pasangan kalian masih cuba untuk ber-main2 kayu tiga atau empat di belakang, percayalah, rasa bersalah itu sendiri yang akan datang bertandang menemui pasangan anda dengan sendirinya. dan tidak mustahil, pasangan anda akan melutut kembali dan menuntut jutaan kemaafan. dan pada saat itu, fatimahdin akan ajarkan kalian sesuatu di kemudian hari. (haha.. gelak jahat ^__^)

chop! : kehidupan ini sentiasa menjadikan yang terbaik. perjalanan kita sering dihidangkan dengan kesempurnaan. tetapi, sedarkah bahwa yang terbaik dan kesempurnaan itu hanya palsu belaka? tiada yang terbaik, yang ada hanya yang baik. dan sempurna, hampir tiada langsung.

(ketika menulis entry ini, fatimahdin sedang menghayati lagu dari black mentor, mana mungkin)

No comments:

Post a Comment