Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Sunday, August 2, 2015

pasrah means menyerah

assalammualaikum.

sejujurnya, fatimahdin benci dengan diri sendiri apabila menulis entry percintaan yang rabak.

kerana, bila difikirkan semula , segala sakit, segala derita, itu semua bukan salah cinta. kesian, sebab salah manusia yang memutar belitkan perhubungan. bila kata tak seiring dengan rasa, bila tindakan diselit dengan ragu, dan bila akhirnya kita terluka , senang sahaja kesemua hati yang parah mendongak ke langit dan menyalahkan cinta.

fatimahdin rasa, manusia masa kini perlu belajar untuk merasa manis dalam setiap yang mendatang, ke-dua2nya yang baik atau buruk. kerana, masalahnya begini, kita sentiasa membina satu jangkaan , satu expectation yang tinggi . contohnya, bila kita menyukai seseorang , kita marah bila kita bertepuk rasa sendiri. rasa malu, rasa bodoh, rasa hati kena carik. rasa setiap sudut perasaan ditarik.

itulah kalian!
fokus kalian hanya pada yang indah.

kalian pun tahu, dalam sepanjang hidup kalian yang tak berapa nak panjang ini, kalian akan jumpa seribu satu orang, kekal atau tidak itu lain cerita. dan, klaian tahu cinta yang abadi itu hanya untuk yang diatas, kekal untuk disanjung, kekal untuk dijunjung. fatimahdin tidak nafikan, perasaan bila bercinta itu manisnya bagaikan di syurga. bila dua manusia berlainan jantina bersatu, halal atau haram, kalian akan rasa nikmat yang tak terungkap dengan kata. blissful, ecstatic, in seventh heaven.

tapi, kelakar sebenarnya, kelakar bila kita sebagai manusia masih boleh mendabik dada dengan bangga dan mencanang cinta terhadap benda atau kejadian pinjaman dunia semata , yang mungkin esok atau lusa bakal dibunuh mati. kelakar juga bila perasaan boleh ber-ubah2 , bila senang mengaku rindu hari ini dan beralih rasa di kemudian hari.

contohnya, ingat tak pasal ex kalian yang entah beberapa tahun dulu yang kalian sibuk meroyan saban hari, menangis bagai meratap orang yang sudah mati? tapi sekarang, kalian sudah bahagia pun dengan yang lain, dengan yang baru. gitu?

ini bukan setakat peringatan untuk kalian , tapi untuk fatimahdin juga dan yang seangkatan dengannya. seba fatimahdin takut, bila sudah rasa suka, bila sudah terasa jatuh dalam dakapan manis cinta ,  selalunya fatimahdin akan lalai. selalunya, fatimahdin akan lupa. fatimahdin alpa, manusia itu hatinya dipegang Tuhan, dan jika fatimahdin gandakan seribu satu kali kudrat dan tenaga sekalipun, jika si dia bukan jodog fatimahdin , maka bukanlah.

dan selalunya, jika kalian sudah merasa suka, seringkali kalian membuat persediaan fizikal dan mental untuk ke tahap seterusnya. di mana hendak berjumpa ,  top up secukupnya, dan bekerja siang dan malam. tapi, kenapa kalian, termasuk diri fatimahdin juga, lupa hendak membuat persediaan , jika si dia itu bukan kita yang punya? pernahkah kalian membuat preparation jiwa agar kental dan tabah jika perhubungan terputus di tengah jalan?

sings :
' yakinkan aku Tuhan
dia bukan milikku
biarkan waktu,
waktu,
hapus aku '
- nidji, hapus aku-

memang tak pasal2 je menangis bila terkenangkan probability yang mungkin terjadi sambil dengar lagu playlist Nidji. mungkin kalian akan bercakap bahawa fatimahdin ini fobia ataupun anxious melebih, mungkin juga separa gila dan terlampau overthinking.

tapi, serious ni. fatimahdin nak bertanya..

persoalan :
' pernah tak terfikir,
mungkin dia bukan kalian yang punya?
sudah bersedia ? '

No comments:

Post a Comment