Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Saturday, August 22, 2015

orang tengah

assalammualaikum.

untuk menjadi yang tengah itu bukan satu benda yang mudah. jikalau tidak teguh, kalian boleh hnayut sama dalam emosi yang dicipta. mental juga kena kukuh, atau kalian akan sama kalah dengan arus deras.

tengah dalam kalangan yang bahagia itu mungkin agak mudah. sebab paling kuat kalian cuma perlu tadah telinga dan terus senyum untuk menyokong keadaan bahagia kedua belah pihak. tokok tambah dengan senda gurau seenak rasa kasi dia lebih berbunga dan kerja kalian pun siap. tidak perlu letak banyak tenaga untuk duduk di tengah. orang dalam keadaan bahagia , usah dipeduli.

tetapi, berdiri di antara yang sedang bergolak itu, susah dan sukar. kalian perlu bersifat neutral dan berdiri di atas garisan yang mana tidak boleh lebih ke kiri atau lebih ke kanan. sama ada sempadan yang kalian sendiri bina, atau kedua pihak yang buatkan. lebih sukar, jikalau di kiri adalah kawan sendiri, dan di sebelah kanan juga adalah kawan sendiri.

* mengeluh *

tenaga dan usaha itu memang kena letak lebih sikit , oh tidak, banyak! sebab, untuk dengar daripada dua pihak yang sedang saling menyalahkan yang lain atau menyalahkan diri sendiri itu, kalian kena kuat. kalian kena berada dalam keadaan yang rasional dan adil. jangan judge apa2 setiap kali ke-dua2 bersuara. sebab once kalian sudah start judge, apa yang kalian cakap kemudiannya akan dipengaruhi dengan apa yang kalian sudah fikir masa awal tadi. bila kalian sudah terpengaruh , macam mana kalian mahu kekal neutral sedangkan kalian sudah berat sebelah?

kalian kena cakap kanan salah, jikalau dia salah.
kalian kena cakap kiri salah, jikalau memang dia salah.

keadaan yang membabitkan emosi ini memang susah sikit untuk di handle. kiri cakap macam ini, kanan pula cakap macam itu. apa yang mereka cakapkan, kalian kena digest sebaik mungkin sebab bila mereka minta pendapat kalian, kalian boleh bagi solution. bukan tambah masalah.

sebelum masuk fasa dipersalah, kalian akan dicuragai terlebih dahulu. yang mana, keadaan ini sangatlah biasa. tidak mustahil sebab dalam sedar atau tidak, kalian rapat dengan kedua pihak. untuk pihak yang sama jantina dengan kalian haruslah rasa tidak selamat. kedudukan seakan goyah. rasa tercabar. asalnya kalian bukan saingan, kini di anggap saingan sengit. bila dalam hal ini, fatimahdin sarankan kalian tenang dan terus steady. sebab macam fatimahdin cakap awal tadi, keadaan tengah tegang. benda yang wujud serba tidak kena.

satu benda lain yang kalian kena tahu adalah kadang2 secara tidak disengajakan, kalian akan dipersalahkan untuk sestengah keadaan. lagi sekali, biasalah. dalam hal yang sebegini, apa yang kalian buat pun akan nampak serba tidak kena. kalian step in dalam masalah orang, so, kalian jangan ingat kalian akan terlepas dari masalah. walau seribu kali cakap pun apa tujuan dan niat asal kalian, still akan kena blame.

take a chill pill.

jikalau kalian adalah fesyen yang tidak kental, fatimahdin sarankan kalian jauhkan diri dari menjadi orang tengah, jikalau ada pengalaman, tidak mengapa, proceed! sebab, selain possibility untuk dipersalahkan orang yang terlibat dalam hubungan, kalian juga akan terima persepsi buruk dari orang luar.
kenapa? jikalau orang luar itu tengok hubungan itu bermasalah, kalian duduk tengah, kalian ingat orang nak percaya kalian tukang nak jadi crying shoulder atau mulia sikit nak jernihkan keadaan? orang akan kata kalian mahu mengambil kesempatan, bak kata orang melayu, menangguk di air yang keruh. padahal orang luar tidak tahu apa masalah akar umbi dalam circle itu. jikalau tidak kena gaya, nama kalian pula naik dari bibir ke bibir sebab jadi orang ketiga.

bila jadi orang tengah, of course kalian akan dapat cerita keseluruhan. dan, walau keadaan sekeliling seolah mendesak kalian untuk membuka mulut mempertahankan kedudukan kalian, fatimahdin ingatkan kalian lagi sekali, jangan. cerita yang kalian terima, biar disimpan di situ. apa orang lain yang luar dari circle itu nak fikir pasal kalian, persetankan sahaja. biar orang luar tahu dari orang lain secara sendiri. kredibiliti kalian perlu dijaga. seronok juga kadang2 bila tengok orang luar telan balik apa mereka kata pasal kalian sebab salah.

jadi, bagaimana? ready tak, ready tak?
amaran keras dari fatimahdin yang berpengalaman sebanyak beberapa kali dan selalu di black list oleh para gadis yang budget good2 serta menerima cacian dari rakyat marhean sekeliling kerana tidak tahu hal yang sebenar , jangan libatkan diri dalam industri ini jikalau tidak kental!


1 comment:

  1. Hahaha... you are soooo kental and brave..... memang susah nak jadi orang tengah... huhuhu
    pls follow back: www.mieranadhirah.com
    thanks

    ReplyDelete