Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Saturday, February 28, 2015

yang mana satu?

assalammualaikum.

' kalian rasa, apa yang paling penting dalam hubungan?'

diam. fikir. dapat jawapan.
boleh jadi kau setuju, boleh jadi tak. terpulang.

bagi fatimahdin, benda paling penting dalam perhubungan adalah kepercayaan. kenapa fatimahdin cakap macam tu? sebab dari kepercayaan itu , datangnya kesetiaan. percaya dan setia itu sangat berkait rapat antara satu sama lain. kalau ikut istilah ekonomi, percaya dan setia ini macam barang pelengkap. kalau tidak ada salah satu, satu lagi itu macam tiada makna. lebih kurang begitulah.

' dalam hubungan ini, kita macam main layang2 dengan pasangan kita. kena pandai tarik dan lepas. jikalau kalian mahu layang2 kalian kekal terbang , kalian kena tahu bila masa kalian nak lepas dan bila masa kalian nak tarik. kalau tak, jatuh tersembamlah layang2 kalian.'

kalian faham tak statement di atas tu?

orang selalu duk gebang, bebas itu milik individu. macam itu juga dengan pasangan kalian. kalian kena bagi dia ruang untuk dirinya juga. bukan setiap masa kena ikut arahan dan permintaan kalian yang kadang2 tu tak masuk dek akal. dari celik mata sampai tutup mata semua nak kena cerita, semua nak kena report. kalau boyfriend kalian suka lepak dengan member, futsal, snooker dengan kawan2 lelaki dia, biarkan. kalau girlfriend kalian kadang2 nak girls day out, shopping, movie and so on, biarkan. tapi, jika pasangan kalian masing2 mahu bertemu dengan ex, its up to you, fikir se-elok2nya.

bila fatimahdin katakan biarkan, tak bermakna fatimahdin suruh kalian biarkan terus sampai tak endah dia keluar dengan siapa, ke mana, buat apa. bukan! karang, lain yang jadi, kalian juga yang susah. kalian masih perlu ambil tahu semua itu. cumanya, bagi dia kebebasan untuk dia buat apa yang dia nak, apa yang dia suka. bukannya, ini tak boleh, itu tak boleh.

kalian lepaskan dia bila dia nak get some fun dengan kawan2 dia. as long as, dia bagitahu kalian ke mana dia nak pergi dan dengan siapa itu pun dah kira cukup. tak perlu lebih sampai soal siasat macam pegawai polis menyoal tahanan. lepas itu, tak payah la call dia, tanya bila dia nak balik. kalian ingat, dia anak kalian ke apa? jikalau adanya seseorang yang membuat kalian sebegitu, confirm kalian pun akan rasa rimas.  kalau lelaki tu, sah2 dah kena bahan dengan member sebab takutkan awek. tak pasal2, tercalar juga la maruah.

dan, kalian kena tarik dia balik bila kalian tengok dia terlalu leka dengan benda sekeliling. boleh jadi, dia asyik keluar dengan kawan2nya sampai tiada masa untuk kalian. atau, dalam satu situasi dia lebih memilih untuk keluar bersama kawan2nya daripada ber-dating dengan kamu. sadis tak? di situlah, kalian kena mainkan peranan kalian. dan, kalian juga kena tahu macam mana cara nak balik. bukan main redah je. salah cara nak tarik, rosak layang2 kalian.

dalam sedar atau tidak, bila kalian lepaskan dia untuk keluar bersama orang lain, di situlah terletaknya kepercayaan kalian pada dirinya. dan, itulah masanya nak uji tahap kepercayaan kalian dan kesetiaan dia.

' jauh mana dia pergi, tinggi mana kalian lepaskan dia, kalau dia tahu siapa dirinya dengan kalian, dia tetap akan setia dengan kalian. tapi, kalau macam mana kalian ikat dan kawal dia sekalipun, kalau dia tidak tahu mana letak duduknya dia dengan kalian, dia tetap akan curang dan cari yang lain.'

bagi fatimahdin, jikalau fatimahdin memiliki seorang boyfriend, fatimahdin tak suka nak control boyfriend fatimahdin , fatimahdin akan ikut cara yang fatimahdin suka. sebab, bagi fatimahdin, jika betul dia matang dan sayangkan fatimahdin, tak payah fatimahdin asyik nak jaga langkah kaki dia.dia sepatutnya tahu apa yang boleh dan apa yang tak boleh dengan status dia. kalau dia dah pandai nak bercinta, sepatutnya dia dah tahu tanggungjawab dan komitmen yang sepatutnya dia beri untuk fatimahdin. sebab macam mana sekalipun fatimahdin jaga gerak geri dia, ingatkan dia itu dan ini, kalau dia tak tahu siapa fatimahdin dengan dia pun tak guna juga.

eh, kejap2, kalian tahu tak, kadang2, orang yang kita biar dia lepas itu lagi tahu jaga diri dan status dia dari orang yang kalian control bagai nak mati. serius. sebab kadang2, lagi ketat kalian ikat dia, lagi pandai dia 'makan luar'.

memang, tidak mudah mahu mempercayai pasangan sendiri bila dia dengan orang lain. lagi2 jikalau dia mempunyai ramai kenalan yang berlainan jantina dengannya. kalau tersangkut pula dengan orang laun, padah juga jadinya. tapi, kalian kena percaya pada pasangan kalian masing2. dan, kalian pun kena cuba matang. sampai bila kalian mahu control dia. sampai satu masa, kalian akan rasa penat untuk control dia.

bila kalian biarkan dia buat apa yang dia suka, pergi mana dia nak pergi,itu bukan bermaksud kalian tidak mengendahkan dia. tapi, kalian bagi dia ruang untuk bernafas dan berseronok tanpa kalian. bagi fatimahdin, itu tak salah. kalian sendiri pun boleh dapat ruangkan masa untuk diri kalian sendiri. macam mana sekalipun, kalian perlukan masa untuk diri kalian sendiri. kalian kena tahu yang itu.

bila kalian mahu memberikan kepercayaan itu, biar kena dengan masanya. bukan main bagi tak tentu hala. dan, untuk pihak yang dah diberi kepercayaan itu, jangan pula mengambil kesempatan. secara timbal balik, kalian setia dengan dia. tak susah pun. tak susahlah kalau kalian tak gatal. kalau kalian gatal, memang susahlah ceritanya.

percayakan pasangan itu penting sebab, jikalau tiada kepercayaan hubungan kalian itu tidak akan ke mana.kawal pasangan itu boleh tapi, biarlah kena pada caranya. lepaskan pasangan itu perlu bila ada masanya. dan, setia itu tertakhluk atas pilihan kalian semua.  

No comments:

Post a Comment