Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Saturday, January 28, 2012

rahsia warna kegemaran kaum Adam

assalammualaikum..

kepada : rakan2 fatimahdin semua..
renungan sejenak : warna kegemaran biasa-nya ber-beza untuk setiap gender sama ada bagi kaum Adam atau Hawa.. biasa-nya, kaum Hawa akan di-kaitkan dengan warna2 yang lembut seperti merah jambu dan ungu manakala kuam Adam pula di-katakan mem-punyai per-watakkan yang ber-beza dan ia-nya mem-pengaruhi bagaimana se2-orang lelaki itu meng-gemari sesuatu warna itu.. jikalau se2-orang kaum Adam itu me-minati warna..


putih :
me-lambangkan ke-sucian dan ke-segaran.. ia simbol se-orang yang ingin me-mulakan ke-hidupan baru.. ia ibarat kain kanvas yang menunggu lakaran se-orang artis.. ia juga me-lambangkan ke-bersihan dan ke-bolehan professional..

merah :
me-lambangkan tenaga fizikal.. dari segi ke-baikkannya, dia me-lambangkan bahawa si pemakainya dapat menyelesaikan kerja2-nya.. aspek negatif-nya, ia me-lambangkan bahawa si pemakainya memaparkan paksa-an dan ke-agresifan.. merah juga ber-kait dengan tenaga seksual dan juga ke-marahan..

oren :
warna ini ada-lah campur-an merah dan kuning.. ia me-lambangkan ke-kuatan kerana ia meng-gabungkan tenaga fizikal warna merah dan daya mental warna kuning.. warna ini me-lambangkan pen-capaian dan pem-belajaran tetapi ia di-anggap warna yang amat kuat dan pelik bagi se2-tengah orang..

kuning :
warna ini warna tenaga mental dan ber-kait rapat dengan penarian intelektual dalam pelbagai bidang.. ia ada-lah warna baik untuk se-siapa yang cuba ber-fikir dan menumpukan perhatian ter-hadap sesuatu, tetapi, bagi se2-tengah orang ia di-anggap warna yang me-maksa.. ada juga mengaitkan warna kuning dengan sikap pengecut..

hijau :
warna ini ada-lah warna kombinasi kuning dan biru.. ia ber-kait dengan per-tumbuhan dan pem-baikan dan di-anggap warna yang baik untuk mereka yang be-kerja dengan benda, benda hidup dan yang menolong atau meng-ubati orang lain.. sekira-nya korang sakit, ada-lah baik memakai warna hijau kerana ia menolong tubuh untuk meng-ubati diri.. ia juga warna yang baik untuk berehat dan menenangkan fikiran.. warna hijau juga di-kaitkan dengan cemburu!

ungu :
ia ada-lah warna peningkatan spiritual dan tanda memahami apa yang ter-sembunyi.. orang yang memakai warna ini di-katakan mem-punyai pengetahuan khas dalam bidang ke-rohanian..

hitam :
ia ada-lah warna yang me-lambangkan dukacita dan ke-takutan.. ia juga me-lambangkan sifat sofistikated dan boleh menyesuaikan diri..

coklat :
ia tanda banyak wang.. ia juga tanda pengasih, penyayang dan mem-punyai prospek masa hadapan.. jika mahu banyak wang, ada yang menyarankan agar memakai warna coklat..

chop! : jadi, yang mana satu warna kegemaran anda? bagitahulah sama fatimahdin dan kita share-kan sama2 warna kegemaran anda semua..

2 comments:

  1. erm, warna biru mcm mana pulak??

    ReplyDelete
  2. anonymous : baru perasan warna biru tidak ada.. just assume dat, biru warna ketenangan.. he5..

    ReplyDelete