Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Sunday, August 7, 2011

tips menjadi sahabat yang baik

assalammualaikum..


1 - korang kenalah bagi salam
sebab - salam sebagai pemula bicara, tandanya, kita ini seorang yang merendah diri..bagi salamkan bagus,sopan..

2 - panggillah kawan korang dengan panggilan yang disukainya
sebab - kalau korang panggil kawan korang dengan nama yang entah apa2, siapa yang tak marah?so,kenalah panggil dengan panggilan nama yang disukainya..perlu diingati, jangan meng-ada2 panggil kawan korang dengan panggilan sindiran seperti ' hey pendek!' , 'hey si hitam!' ..sah2-lah kawan korang marah..kadang,ad juga kawan yang sengal, dan2 panggil ' hey si comel!'..ada niat kot..so,ber-pada2-lah dan yang paling penting,keikhlasan..

3 - beri tumpuan saat2 kawan bercakap
sebab - kawan tengah bercakap,pandanglah mata dia, fokus! nak2,kalau dia tengah bersedih..sebagai kawan yang baik dan memahami kenalah bagi ekspressi yang positif..janganlah pula hanya bercakap 'haah','ermm','ye kot','betul2','ishk','lorh'..ayat2 ni terlalu command-lah..nampak sangat korang tak attract dengan apa yang dia bualkan..walaupun cerita dia membosankan, layankan sahaja..nanti, dia terasa pula..

4 - jangan ceritakan keburukkan kawan kita dengan orang lain
sebab - kalau korang ceritakan keburukkan kawan korang dengan orang lain, secara automatiknya korang dah mengaibkan dia..tak boleh macam itu!kita ini manusia,tidak ada yang sempurna..kasihanlah dekat kawan kita itu,nanti orang pandang serong pula pada dia..lagi parah, hubungan korang akan terjejas..sedihkan?

5 - tolong menolong
sebab - secara tidak langsung, korang dapat mengurangkan beban kawan korang..jangan dinilai dan dikira berapa besar dan kecilnya pertolongan itu, sebab kesannya dengan kawan kita..kita? kita dapat pahala dan kawan kita bertambah sayang dan hargai kita..korang kalau nak tolong pun ber-pada2-lah juga..jangan sampai menjerat diri, tolong ikut kemampua korang..kalau dia ada masalah cuba tanya, apa masalah yang sebenarnya..cuba selesaikan bersama, kalau dia memilih untuk tanggung sendiri korang still boleh tolong..korang bagi nasihat dan pimpin dia..

6 - tegur kesalahannya
sebab - kalau dia buat silap, korang kena tegur dia..korang jangan pula pentingkan diri sendiri..kalau2 dia buat salah besar, tegur secara berhemah..tegur elok2..nasihatilah dia..so, kawan kita boleh terima dengan positif..kalau korang tegur, 'hoi! kau ni memang sengallah, dah salah tu, buatlah cara salah!' korang memang nak nahaslah.. memang nak kena pelempanglah jawabnya..fatimahdin yakin, kalau korang tegur dengan cara macam itu akan berlaku konflik dalaman dan luaran..secara tidak langsung, korang pun salahkan?bukan begitu caranya nak tegur kesalahan kawan kita..ajaklah berbincang..

7 - jadilah kawan yang pemaaf
sebab - sesetengah orang tidak mudah nak maafkan kesalahan kawan dia..sesetengah pula senang nak memaafkan..itu terpulanglah pada korang, terpulang dengan kesalahan yang kawan kita buat..masing2 punya hak kemanusiaan untuk memafkan dan tidak..pada fatimahdin,kalau kita memaafkan kawan kita tidak bermakna maruah kita jatuh tapi,effect dalaman..effect-nya, tidaklah menjadi seorang yang pendendam..kita tidaklah sakit hati sorang2..so,adalah lebih baik memaafkan dari terus menyimpan duri yang tajam yang kahirnya korang juga yang tersa sakitnya..

8 -terima maaf kawan kita
sebab - kawan kita minta maaf bermakna dia mengaku dan menyesali apa yang dia buat sebelum ini..so,korang kenalah buka hati korang supaya memaafkan dia..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya dan seba musababnya..terima sahajalah alasan yang kawan kita bagi tu sama ada betul atau tidak dan serahkan saja pada Allah..mudah bukan?

9 - terima kasih kawanku
sebab - kita sebagai kawan kenalah menghargai atas apa yang kawan kita pernah beri..ucapan terima kasih sudah cukup baginya untuk dia rasa yang kita hargai apa yang dia bagi..kadang2 kita lupa untuk ucap 'terima kasih ya!' walhal sekadar dua patah perkataan sahaja..

10 - sentiasa mendoakan kawan kita
sebab - sebagai kawan yang baik,takkan pernah putus dan hilang dari ingatan bila kita berdoa..doa untuk kesejahteraan kawan kita sebagai tanda kita sayang akan dirinya..korang kenalah doa untuk kesejahteraan dan kejayaan bersama..jangan pernah ada rasa dengki..ingat,para malaikat akan selalu mendoakan kita sebagaimana kita mendoakan kawan kita..berdoalah semoga hubungan persahabatan korang kekal hingga ke Jannah-Nya..amin..

chop! : fatimahdin sayang akan semua kawan2 fatimahdin dan fatimahdin berjanji untuk menjadi seorang kawan,sahabat,teman dan rakan yang baik untuk korang semua..


1 comment: