Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

..dEwa dEWi KaYangAn..

Tuesday, April 21, 2015

hurts

assalammualaikum.

sakit.

satu benda yang semua orang akan rasa. tipulah kalau kau kata kau tak pernah rasa. paling lopek pun mesti sekali pernah rasa macam mana rasa kena tikam jiwa. bila rasa sakit rasa macam nak penerajang orang pun ada. betul tak?

sakit ini sebenarnya satu rasa yang gila. sakit yang kadang2 datang tanpa kau cari atau kadang2 tak ada tapi kau yang cari sakit itu sendiri. masa sakit itulah kita nak tahu siapa yang selalu ada dengan kita. masa sakit itulah kita nak tahu siapa yang pedulikan kita. masa sakit itulah semua rasa kita nak luah. remuk rendam, kecewa lara, semua kita luah, semua kita rasa. bila sakit, rasa macam satu hari suntuk tak cukup masa kita nak menangis meratap bagai gila. rasa macam satu hari itu patut ada 48jam atau selebihnya.

nak menangis, orang kata habiskan masa satu hari. kena nangis lama2 sampai puas. tapi kalau satu hari pun rasa tak cukup macam mana? kemana lagi nak lari?

kadang2, bila kau sakit, kau mesti cari semua orang yang kau ada. luah semua benda, luah semua sakit dalam jiwa. kau minta pendapat, kau minta nasihat. orang betul peduli akan betul2 pujuk kau sampai tangisan kau berhenti. bagi nasihat itu ini. kau dengar, kau iyakan tapi dalam hati kau tak nak tahu pun apa nasihat orang lain. kau berdebat itu ini dengan orang yang jadi tempat kau meluahkan perasaan. semua rahsia, semua rasa keluar tanpa disangka.

ber-talu2 nasihat kawan kau lemparkan. kau ambil, kau dengar tapi lepas itu kau buang ke laut. kau buat pekak, buat buta tuli. kau ikut kata hati kau sendiri. sebab pada kau, apa yang kau fikir je yang betul, tak ada salahnya. sebab pada kau, kawan kau tak rasa apa yang kau rasa. kau yang rasa dan kau je yang ada hak nak buat apa yang kau nak. orang susah payah bagi cadangan nak jauhkan kau dari rasa sakit hati , tapi kau degil nak menghadap sakit sendiri. bila sakit, kau mengadu itu ini dekat semua orang. ingat semua orang suka dengar cerita sama ber-kali2?

ibarat kau cuba belajar menunggang basikal. kau mula kayuh, kau jatuh. luka berdarah, kau rasa sakitnya. tapi, kau bangun balik, naik atas basikal dan kayuh sampai habis. mak kau kata, 'sudahlah'. nanti bertambah luka. tap, kau degil, kau buat pekak. kau kayuh juga. seba kau tahu, satu rasa yang puas kau akan dapat bila kau dah berjaya kuasai basikal itu. kau dah berjaya tunggang. kau rasa puas bila kau boleh depa tangan sambil kayuh pedal.

'nak rasa bahagia kena rasa dahulu sakitnya.'

itu contoh sakit yang kau cari sendiri. kau tahu sakit itu ada punca. punca datangnya dari mana. tapi kau tetap dekat dengan punca. hadap rasa sakit yang buat kau jadi gila. kau butakan mata, kau matikan rasa. sebab, bila kau rasa semua sakit itu sudah reda, kau akan temu bahagia, tapi, kau yakin bahagia itu akan ada? kalau bahagia itu cuma angan2 yang sia2, bagaimana?

berbaloi ke kau cari sakit sendiri kalau kau sendiri tak pasti bila tarikh luputnya? takkan kau nak hadap sakit itu sampai mati?  konon berharap kau akan bahagia satu masa nanti?

No comments:

Post a Comment